21 Beste Tuberoos Geuren: Fris, Mooi &Exotisch

Van alle bloemen die een parfumeur tot zijn beschikking heeft, is tuberoos waarschijnlijk de meest krachtige, bedwelmende en verdelende. Afhankelijk van hoe het wordt gebruikt, kan het variëren van groen en fris tot ronduit exotisch en erotisch.

Dit bericht kan affiliate links bevatten, wat betekent dat we een kleine commissie verdienen op aankopen via de links (zonder extra kosten voor u). Dit verandert onze mening niet, maar helpt wel om de site te ondersteunen. Bedankt!

Er was een tijd dat de witte bloem synoniem was met het verbodene en allerlei vleselijke. Vooral jonge vrouwen kunnen op een dwaalspoor worden gebracht als ze ’s nachts worden blootgesteld aan de verleidingen van tuberoos.

Oorspronkelijk uit Mexico, wordt het nu vooral geteeld in India, Egypte en Frankrijk. Tuberoos absolute is duur om te produceren, dus parfumeurs zullen soms een mix van naturals en synthetische stoffen gebruiken om een vergelijkbaar effect te produceren.

tuberoos

We presenteren het beste van het genre, van de klassiekers tot meer recente releases, in verschillende stijlen en budgetten. En geen tuberoos is niet alleen voor vrouwen, dus we hebben hier ook verschillende uniseks-opties opgenomen.

Waar bekend staat de naam van parfumeur tussen haakjes na de naam van de geur.

Fernweh Editions Fern &Bloemblaadjes Kaars

Onze topaanbevelingen voor tuberoosgeuren

Robert Piguet Fracas EDP

Robert Piguet Fracas EDP (Germaine Cellier)

Er zijn verschillende klassieke tuberoosgeuren op de markt, waaronder Frédéric Malle Carnal Flower EDP en Diptyque Do Son EDT. Robert Piguet Fracas blijft echter het ijkpunt waaraan alle anderen worden afgemeten. Het werd in 2006 opgenomen in de Hall of Fame van de Fragrance Foundation.

Tuberoos staat bekend om zijn intensiteit en deze EDP, die in 1948 werd gelanceerd, haalt het op een zeer elegante manier tot het uiterste.

Perzik- en oranjebloesemnoten vallen op in de opening, maar tuberoos neemt een prominente plaats in in het bloemige hart van de geur, die ook tonen van jasmijn, gardenia, osmanthus en narcis bevat.

De sensualiteit van de tuberoos wordt meesterlijk aangevuld door de basisnoten van sandelhout en muskus.

Madonna liet zich vooral inspireren door Fracas voor de creatie van haar vrij goede geurdebuut uit 2012, Truth or Dare.

Shop op Amazon.com


Giorgio Beverly Hills EDT

Giorgio Beverly Hills EDT (Bob Aliano)

De debuutgeur van de designermodeboetiek die LA’s Rodeo Drive op de luxe winkelkaart zette, werd in 1981 gelanceerd met een mega-bash die geschikt is voor het zogenaamde “decennium van overdaad”.

Vanaf de eerste spray, met zijn bloei van zoete oranjebloesem en perzik, en zelfs in zijn huidige formulering, is het ongenaakbaar groot. Sommigen zeggen zelfs dat het brutaal en opzichtig is. Blijkbaar werd het zelfs verbannen uit restaurants vanwege de overweldigende stijl.

Giorgio Beverly Hills EDT gaat echt over zijn flamboyante bloemen, met tuberoos, gardenia en jasmijn die de weelderige witte bloemenlading leiden. Ylang-ylang maakt ook een fruitige verschijning. Het algehele effect is heerlijk optimistisch en opbeurend.

Er gebeurt veel in de droogte. Maar ik kan er een aangename mix van eikenmos, sandelhout en vanilletonen uitpikken.

Meer dan vier decennia later en verschillende veranderingen in eigendom later, laat de verbanning naar de begrotingsschappen je er niet van afhouden.

Shop op Amazon.com


Le Jardin Retrouvé Tubéreuse Trianon EDP

Le Jardin Retrouvé Tubéreuse Trianon EDP (Yuri Gutsatz)

Geïnspireerd door een wandeling in de tuinen van het paleis van Versailles, is deze release uit 1985 van een van de niche-industriepioniers een persoonlijke favoriet van mij. Ik ben altijd enthousiast om geuren te proberen die de witte bloemige bevatten en deze EDP is een van de beste die ik tot nu toe heb geroken.

Het opent met een onmiskenbare zweem van tuberoos. Fris en weelderig, het wordt aangevuld met tonen van jasmijn en ylang-ylang, zonder ze te verstikken. Hints van framboos, kokos en koriander voegen een andere dimensie toe aan de geur.

Fernweh Editions Kaarsen

Het is aan de zoete kant, maar op een zeer verfijnde manier. Ik heb deze schoonheid gedragen in de recente zinderende hitte hier in Johannesburg. Het is het ideale weer om de complexiteit ervan te onthullen.

Winkel op Scentbeauty.com


Givenchy Amarige EDT

Givenchy Amarige EDT (Dominique Ropion)

Deze klassieker uit 1991s ouder worden goed en maakt nog steeds een krachtig statement. Moeilijk te geloven dat het een EDT is.

Gemaakt door de legendarische meesterparfumeur Dominique Ropion, is het een van die grote, complexe en drukke composities. Ik zal dus niet beweren dat ik alle noten kan detecteren.

Er is een fruitige opening, met dank aan tonen van perzik en pruim. Oranjebloesem draagt bij aan de luxe vibe.

Het weelderige hart draait helemaal om bloemen, vooral tuberoos en mimosa, hun groene kwaliteiten naar voren gebracht.

De overvloedige warmte straalt door tot aan de drydown waar tonkaboon, sandelhout en vanille opvallen.

Lees ook:   Wella Professionals Color Fresh Mask Natural Golden Gloss

Hoewel deze geur van begin tot eind zoet is, is het nooit cloying. Ik heb het hier over opperste verfijning.

Shop op Amazon.com

Fernweh Editions Kaarsen


Elizabeth Taylor Witte Diamanten EDT

Elizabeth Taylor Witte Diamanten EDT (Carlos Benaïm)

Hoewel ze niet meer onder ons is, blijft Elizabeth Taylor de grande dame van celebrity geuren. Deze release uit 1991 is het perfecte voorbeeld van waarom het genre veel te bieden heeft, in tegenstelling tot de snobs die anders zeggen.

Een all-time klassieker, het werd in 2009 opgenomen in de Hall of Fame van de Fragrance Foundation, de eerste celebrity-geur die die erkenning ontving.

Het opent met de kenmerkende zeepachtigheid van aldehyden vermengd met de kruidigheid van lelie en honingzoete citrus van neroli.

Zoals met veel parfums uit die tijd, is er een complex boeket bloemen, waaronder tonen van jasmijn, ylang-ylang en narcissus, om jezelf in te verliezen. Maar de tuberoos schijnt nog steeds door met zijn verdovende eigenschappen.

Het nestelt zich op een basis van muskus en sandelhout en is prachtig glamoureus en veel duurder ruikend dan de prijs doet vermoeden.

Shop op Amazon.com


Jivago 24K EDT

Jivago 24K EDT (Ilana Jivago)

Ik had nog nooit van Jivago gehoord totdat het in Beverly Hills gevestigde bedrijf me vriendelijk een fles 24K stuurde om te beoordelen. Dit is de EDT-versie van de debuutgeur gemaakt door de oprichter van het merk, Ilana Jivago. Hoewel uitgebracht in 1994, is er iets heel 80s aan. In die grote, gedurfde stijl, waar ik een complete sucker voor ben.

Het opent met poederachtige, licht fruitige Bulgaarse roos.

Er zijn meer bloemen van de witte variëteit. Tuberoos absolute is hier de baas, maar jasmijn sambac maakt ook indruk. Het effect is intens en dierlijk.

Met zijn orrisnoot en amberkleurige akkoord ziet de drydown poederachtigheid en aardsheid in overvloed.

Hoewel het niet met dit in gedachten is gemaakt, plaatst het me in de rijke bitch-modus wanneer ik het draag. Je bent gewaarschuwd…

Shop op Jivagofragrances.com


L'Artisan Parfumeur La Chasse Aux Papillons EDT

L’Artisan Parfumeur La Chasse Aux Papillons EDT (Anne Flipo)

Hoewel parfum de problemen van de wereld niet zal oplossen, is het een herinnering aan de schoonheid die erin te vinden is.

We zijn allemaal voor een bloemenlift en het prachtig genaamde La Chasse aux Papillons doet precies dat op zo’n charmante manier (het is geïnspireerd op jeugdherinneringen aan het achtervolgen van vlinders).

Gelanceerd in 1999, is deze EDT een rechttoe rechtaan boeket van witte bloemen met jasmijn, oranjebloesem en vooral tuberoos. De laatste is licht en helder, niet bedwelmend en dierlijk.

Zacht zoet, deze betoverende geur zal gegarandeerd een glimlach op je gezicht toveren wanneer je het draagt.

Shop op Amazon.com


Diptyque Do Zoon EDT

Diptyque Do Son EDT (Fabrice Pellegrin)

Geïnspireerd door Diptyque mede-oprichter Yves Coueslant’s herinneringen aan zijn jeugd in Do Son, Vietnam (toen Indochina), vangt deze release uit 2005 van het in Parijs gevestigde nichemerk het idee van de speciale geur van tuberoosjes die wapperen op de zeebries in een prachtig suggestieve stijl.

Oranjebloesem valt op in de intro, met zijn frisse en zonnige zoetheid.

De dierlijke kwaliteiten worden verder ontwikkeld door de pittige kijk op tuberoos, terwijl jasmijn bijdraagt aan de algehele diepte. Op de achtergrond is een subtiele zeestemming waarneembaar.

De warmte van de zomer wordt doorgetrokken naar de drydown, waar tonen van benzoë en muskus in het spel zijn.

De EDP-versie van 2013 is ook uw aandacht waard.

Winkel op Diptyqueparis.com


Frédéric Malle Vleselijke Bloem EDP

Frédéric Malle Vleselijke Bloem EDP (Dominique Ropion)

Deze release uit 2005 maakt optimaal gebruik van de illegale reputatie van de bloem en was blijkbaar geïnspireerd door de rol van Frédéric Malle’s tante Candice Bergen in de film uit de jaren 1970 Vleselijke kennis.

Het werd gemaakt door meesterparfumeur Dominique Ropion, die ook The Night, Promise en Cologne Indelebile produceerde voor het in Parijs gevestigde nichemerk.

Beginnend onschuldig genoeg met de frisheid van meloen, bergamot en tuberoostonen, verkent Ropion vervolgens de meer verleidelijke keerzijde van de bloem met behulp van absoluten van jasmijn en oranjebloesem.

Een noot van kokosnoot voegt melkachtigheid toe aan de mix zonder zich in tropisch gebied te wagen, en muskus verpakt de verleidelijke propositie in de grootst mogelijke stijl.

Hoewel ik de beweringen van het merk niet kan verifiëren dat het “veruit de hoogste concentratie natuurlijke tuberoos in de parfumindustrie bevat”, is het een echte moderne klassieker.

Shop op Fredericmalle.com


Lys 41 Eau de Parfum

Le Labo Lys 41 EDP (Daphne Bugey)

Groot betekent niet noodzakelijkerwijs beter, maar in het geval van deze 2013-release van het in NYC gevestigde nichemerk is het groot en mooi.

Drie witte bloemen worden gepresenteerd in al hun formidabele glorie. Hoewel tuberoos het meest prominent is, krijgen lelie en jasmijn ook hun kans om bij te dragen aan de zonnige frisheid.

Lees ook:   Hermès Jour D'Hermès Eau de Parfum Refillable

Hoewel niet officieel vermeld, denk ik dat er ook wat tiarebloem, met zijn fruitige en indolic-attributen, in de mix zit.

Madagaskar vanille geeft het boeket een chique romigheid, met muskus en houtachtige tonen die de olfactorische sensualiteit in de drydown verlengen.

Het is echt krachtig spul, dus waarschijnlijk niet de beste optie voor angsthazen. Ieder ander zal het met kracht opknappen.

Shop op Amazon.com


Nishane Tuberóza EDP

Nishane Tuberóza EDP (Jorge Lee)

Tuberóza, een release uit 2014 van de Blossom Collection van het in Istanbul gevestigde nichemerk, opent in heldere en lichte modus, met tonen van ylang-ylang en oranjebloesem.

Wanneer de tuberoos uit Mexico (waar hij vandaan komt) centraal staat (kan het ook anders?), is hij eerder fruitig dan dierlijk. Gardenia en goudsbloem versterken de bloemensfeer.

De drydown ziet het synthetische Amberwood, allemaal muskusachtige houtachtigheid, in combinatie met romig sandelhout.

Deze extrait is een verrassend opbeurende kijk op het genre. De diva is zo charmant en warm, geen wonder dat alle andere acteurs graag hun steun verlenen.

Shop op Amazon.com


Memo Marfa EDP

Memo Marfa EDP (Alienor Massenet)

Het in Parijs gevestigde nichemerk produceert niet alleen enkele van de beste ledergeuren in de biz via hun Cuirs Nomades Collection; het heeft ook een aantal prachtige bloemen om uit te snuffelen.

Deze EDP, een release uit 2016 uit de Fleurs Bohèmes Collection, is naar Memo-normen een behoorlijk gestroomlijnde aangelegenheid en vangt de nachtelijke hitte van zijn woestijnstadinspiratie met creatieve flair.

Tonen van oranjebloesem en mandarijn creëren een passende warme sfeer.

Luxe romige tuberoos absolute krijgt meer sensuele warmte met olie van ylang-ylang en zijn fruitige eigenschappen. Een agaveakkoord voegt een vleugje aards groen toe.

De drydown houdt de romigheid gaande met sandelhoutolie, vanille en muskus.

De fles met zijn alziende oogontwerp is ook prachtig.

Shop op Memoparis.com


Boucheron Unisex Tubereuse De Madras EDP

Boucheron La Collection Tubéreuse de Madras EDP (Christophe Raynaud)

Er is niet veel hype of publiciteit geweest rond Boucheron La Collection, het privé-assortiment geïnspireerd op de herinneringen van de edelsteenjagers van het sieradenbedrijf. Het werd gelanceerd in 2017 met zeven uniseks geuren gemaakt door een verscheidenheid aan top parfumeurs.

Deze opent met een opzwepende noot van oranjebloesem en een mooie hint van fruitige granadilla.

De levendige opening wordt aangevuld door de tuberoos, met frangipani en ylang-ylang die het tropische witte bloemeneffect afronden. Het is geen overweldigende, bedwelmende tuberoos, meer een zonnige en gereserveerde interpretatie ervan.

Vanille- en sandelhoutnoten komen voor in de drydown.

Zacht en licht zoet, Tubéreuse de Madras is verfijnd van begin tot eind.

Shop op Ralphs.com


Ralph Lauren Vrouw EDP

Ralph Lauren Vrouw EDP (Anne Flipo)

Misschien kunnen we het wijten aan het succes van Gucci Bloom, want tuberoos is de laatste jaren steeds populairder geworden.

Gelanceerd in 2017, Ralph Lauren Woman is een van de betere designer iteraties. En dat komt omdat het is gemaakt door Anne Flipo (L’Artisan Parfumeur La Chasse aux Papillons EDT, YSL Libre EDP, Chloé Love Story EDP).

De EDP opent met een fruitige combinatie van verse peer en zure zwarte bessen.

De tuberoos die volgt is onbeschaamd sterk en dierlijk. De zoetheid en frisheid worden ondersteund door oranjebloesem en een teeny-weeny hint van Turkse roos.

De romigheid van de tuberoos gaat door tot aan de drydown waar tonen van hazelnoot en sandelhout duidelijk zijn.

Ralph Lauren Woman Intense EDP presenteert een meer oosterse interpretatie van het origineel.

Shop op Ralphlauren.com


Gucci Bloom EDP

Gucci Bloom EDP (Alberto Morillas)

Een samenwerking tussen meesterparfumeur Alberto Morillas en Gucci creative director Alessandro Michele, deze release uit 2017 bevat natuurlijke tuberoos uit India, jasmijnknopextract en Rangoon-klimplant (blijkbaar de eerste keer dat het in een geur werd gebruikt).

Gucci Bloom EDP is alsof je in een broeikas bent – heerlijk bedwelmend of get-me-out-of-here verstikkend, afhankelijk van je humeur.

Het is een doorslaand succes voor het Italiaanse luxe modehuis, want vijf jaar na de oorspronkelijke lancering zitten we al op de zesde flanker. Ik raad de toevoeging van 2018, Gucci Bloom Acqua di Fiori EDT, aan vanwege de groene frisheid.

Shop op Gucci.com


Maan Carnaval EDP

Vilhelm Parfumerie Maan Carnaval EDP (Jérôme Epinette)

Er is iets fantastisch feestelijks aan deze 2018-release van het in NYC gevestigde nichemerk.

De opening heeft de frisse kruidigheid van tonen van fresia en bergamot, met een vleugje tropische passievrucht.

Tuberoos wordt gecombineerd met gardenia voor een weelderige bloemenpracht die op de beste manieren bedwelmend is. Misschien is de reputatie van de bloem toch wel verdiend.

De poederachtige drydown bevat een speelse mix van marshmallow en vanilletonen, zonder de geur in een duidelijk gourmand richting à la Ariana Grande te nemen.

Lees ook:   Mugler Alien Eau de Parfum

Shop op Vilhelmparfumerie.com


Bvlgari Splendida Tubereuse Mystique EDP

Bvlgari Splendida Tubereuse Mystique EDP ( Sophie Labbé )

Sommige tuberoosgeuren nemen geen gevangenen. Ze zijn zo zwaar, ze zijn het equivalent van een bloemennuke. Sophie Labbé is een te goede parfumeur om haar toevlucht te nemen tot dergelijke agressieve methoden (ze heeft ook Patchouli Tentation EDP en Jasmin Noir EDP gemaakt voor de Splendida Collection van het Italiaanse luxe sieradenbedrijf).

De opening van deze 2019-release is fruitig-groen, dankzij een combinatie van davana- en zwarte bessentonen.

De titulaire tuberoos (uitsluitend afkomstig uit India), alle romigheid, krijgt voldoende ruimte om te ademen, zonder al het andere in de directe omgeving te domineren.

Die romigheid wordt verder ontwikkeld in de drydown met vanille, terwijl mirre een zachtzoete kruidigheid aan de EDP geeft.

Shop op Macys.com


Gabrielle Chanel Essence EDP

Gabrielle Chanel Essentie EDP (Olivier Polge)

Net als bij haar voorganger, Gabrielle Chanel EDP, is deze release van 2019 geïnspireerd op de buitenbeentje geest van Coco Chanel.

Het is geen radicale afwijking van het origineel, maar biedt, zoals elke waardevolle flanker, op zichzelf iets anders – een rijker en dichter karakter.

Dit is een witte bloemige geur wanneer de hartnoten in het spel komen na de citroenachtige en fruitige intro.

Olivier Polge heeft niet beknibbeld op de kwaliteitsingrediënten, waaronder jasmijn, ylang-ylang van de Comoren, Tunesische oranjebloesem en een exclusieve variëteit van Grasse tuberoos.

Samen creëren ze een verleidelijk luxueus effect met precies de juiste hoeveelheid zoetheid. De tuberoos is het middelpunt, maar doet niets af aan de andere bloemen. Het is typisch romig, maar met een verfijnde frisheid.

Die elegantie werkt door tot in de drydown, waar witte muskus zich vermengt met sandelhout en vanille.

Shop op Chanel.com


Giorgio Armani Mijn Manier EDP

Giorgio Armani Mijn Manier EDP (Carlos Benaïm & Bruno Jovanovic)

Het Si-assortiment heeft veel geld verdiend voor Giorgio Armani en L’Oréal Luxe. En hoewel het nog niet helemaal op zijn beloop is gegaan, was het tijd voor iets nieuws van het Italiaanse designermerk.

Enter Giorgio Armani My Way EDP. Deze release van 2020 is al een hit en sleepte een Fragrance Foundation Award in de wacht voor 2021 Fragrance of the Year in de Women’s Prestige categorie.

Het opent in frisse stijl, dankzij tonen van Calabrische bergamot en Egyptische oranjebloesem.

Tuberoos laat dan zijn aanwezigheid voelen. Vergeleken met veel van de tuberoos-zware geuren van de afgelopen jaren, is het er wel, maar niet in-your-face daar. Het werkt samen met zonnige jasmijn. Geen van beide zijn bijzonder dierlijk voor mijn neus.

De drydown ziet een soepele combinatie van vanille, muskus en cederhout in het spel.

Dit is geen spannend, blow-me-away soort parfum. Maar het is stijlvol op een vertrouwde en veilige manier. En daar is niets mis mee.

De eerste flankspeler, Armani My Way EDP Intense, verhoogt de tuberoosfactor.

Shop op Giorgioarmanibeauty-USA.com


L'Interdit Givenchy EDP Rouge

L’Interdit Givenchy EDP Rouge (Dominique Ropion, Anne Flipo &Fanny Bal)

Sommige franchises zijn meer de moeite waard dan andere.

Sinds de herlancering van L’Interdit Givenchy in 2018 (de originele Givenchy L’Interdit werd gemaakt voor Audrey Hepburn in de jaren 1950), heb ik geleerd om alle puristische tendensen te plaatsen waar ze thuishoren – in het verleden.

Het assortiment verloopt in een gestaag tempo, met elk jaar een nieuwe interpretatie. L’Interdit EDP Rouge (2021) is mijn favoriet tot nu toe. De sexy fles trok als eerste mijn aandacht. De geur deed de rest.

De opening is een en al kruidige warmte, met tonen van gember, bloedsinaasappel en pimentblad.

Bloemige tonen van jasmijn en oranjebloesem verhogen de sensuele vibe. Hoewel niet officieel vermeld, ligt er zeker wat dierlijke tuberoos op de loer in het boeket.

Romig sandelhout en pittige patchouli komen voor in de drydown.

Bloederig goed spul, zeg ik.

Shop op Sephora.com


Britney Spears Gelukzalige Fantasie EDT

Britney Spears Gelukzalige Fantasie EDT

Wie had dat gedacht… Britney’s nieuwste geur, Blissful Fantasy, heeft me een filosofisch gevoel gegeven.

Er is geen licht zonder het donker, zoals de popster maar al te goed weet. Deze release van is beslist vrolijk, van de fles en het sap tot de prijs.

Het opent met de frisse fruitigheid van meloen (waarschijnlijk de synthetische Calone aan het werk). De frisheid wordt geaccentueerd met tonen van lelie en fresia.

Er zijn meer bloemige tonen – tuberoos, jasmijn en tiarebloem – voor zomerse romigheid die wordt doorgevoerd naar de muskusachtige sandelhoutdroging.

Om de een of andere reden is dit niet gemakkelijk beschikbaar in de Verenigde Staten, dus neem een goede vriend om het voor u te kopen wanneer ze in het buitenland zijn in landen zoals het VK.

Shop op Scentsworld.com