5 Beste Chanel No. 5 Parfums: een korte handleiding

Hoewel Chanel No. 5 nu meer dan 100 jaar oud is, wordt geschat dat er wereldwijd elke 30 seconden een fles wordt verkocht. Voor een geur die zo succesvol is, zijn er opmerkelijk weinig interpretaties geweest in de decennia sinds Coco Chanel en de Russische parfumeur Ernest Beaux het voor het eerst lanceerden in 1921. Dit laat zien hoeveel de Frans luxemerk beschouwt zijn icoon.

Dit bericht kan affiliate links bevatten, wat betekent dat we een kleine commissie verdienen op aankopen via de links (zonder extra kosten voor u). Dit verandert onze mening niet, maar helpt wel om de site te ondersteunen. Bedankt!

Een van de dagelijkse taken van de Chanel’s “in-house perfumer-creator”, zoals de beroemde parfumeur Olivier Polge wordt genoemd, is om de kwaliteit van de grondstoffen die nodig zijn voor de productie ervan te waarborgen.

Chanel n-5-parfum

Het origineel

Chanel Nr. 5 Parfum

Gabrielle “Coco” Chanel ontmoette de Russische parfumeur Ernest Beaux in 1920 en vroeg om een parfum dat “naar een vrouw zou ruiken, niet naar een roos.” Het moest een geur worden geïnspireerd door de moderne vrouw die zowel complex als sensueel was.

Een afwijking van de soliflores geuren (parfums op basis van één enkele bloem) die destijds populair waren, in 1921 presenteerde Ernest Beaux een meesterlijke mix van meer dan 80 natuurlijke en synthetische ingrediënten voor deze zeer complexe mix die de geurindustrie voor altijd veranderde. De topnoten zijn Aldehyden, Ylang Ylang, Bergamot, Citroen en Oranjebloesem.

Omhullende hartnoten van een meestal bloemige geur, waaronder iris, lelietje-van-dalen, Turkse roos, oranjebloesem, jasmijn, pioenroos, grasse tuberoos en orriswortel – die je rechtstreeks naar een denkbeeldige bloementuin transporteert. Basisnoten zijn Amber, Civit, Sandelhout, White Musk, mos, Vetiver, Roze peper, Bourbon Vanille en Patchouli. Gecombineerd wordt deze klassieke geur vaak omschreven als een bloemige geur met een frisse zeepgeur en een vleugje muskus.

Het is een complexe geur die is ontworpen om een statement te maken en opgemerkt te worden, in tegenstelling tot veel van de lichte en frisse parfums die momenteel populair zijn. Qua levensduur gaat dit Chanel parfum LANG MEE en heeft het matige tot sterke sillage. Hoewel deze geur geschikt is om overdag te dragen, is het ideaal voor ’s nachts en in de herfst of winter.

Het is een iconisch parfum, maar is in de loop der jaren toch geherformuleerd, vanwege regelgeving met betrekking tot allergenen en veranderende sociale normen met betrekking tot het gebruik van dierlijke ingrediënten. Maar dat weerhoudt deze meesterwerkgeur er niet van om uiterst sensueel en rijk te zijn. Van Marilyn Monroe die zei dat ze “vijf druppels Chanel No. 5” droeg (en niets anders) naar bed, tot moderne beroemdheden zoals Victoria Beckham en Celine Dion, de aantrekkingskracht is tijdloos.

Pros: Een klassieker van de moderne parfumerie. Elegant en verfijnd.

Tegens: Sommigen vinden het misschien te zwaar, populair of ouderwets.


chanel-no-5-eau-de-toilette-spray

Een lichtere variant

Chanel Nr. 5 Eau de Toilette (EDT)

Ernest Beaux creëerde de eerste variant in 1924. “Het zeer kostbare karakter van het Parfum rechtvaardigde al snel de behoefte aan een lichtere eau de toilette-versie die trouw bleef aan de geest van het origineel”, zegt Olivier Polge. Woodier dan de Parfum, met vetiver op de voorgrond in de drydown, het is aan te raden voor degenen die de originele geuren een beetje te intens vinden. Als Eau de Toilette is de concentratie van geur lager, dus het is een lichtere (en meer betaalbare) versie van de klassieker.

Pros: Lichtere en meer betaalbare versie van het origineel.

Lees ook:   Replay #Tank for Her Eau de Toilette

Tegens: Geen exacte match met de Parfum. Minder lang leven.


chanel-no-5-eau-de-parfum-spray

Gedurfd & Zelfverzekerd

Chanel Nr. 5 Eau de Parum (EDP)

Meer dan 60 jaar later, in 1986, introduceerde Jacques Polge (de vader van Olivier Polge) deze Eau de Parfum-variant. Met behoud van de weelde van het origineel, heeft het meer gedurfde contrasten in vergelijking met de glans van het origineel. Het heeft meer een vanillegeur nadruk in de drydown en hints van perzik, met houtachtige basisnoten.

Pros: Een gedurfde, hoekige bijgewerkte versie.

Tegens: Minder gepolijst en glad dan het origineel.


chanel-no-5-eau-premiere-spray

Zacht &Sensueel

Chanel No. 5 Parfum Eau Première

De klassieker kreeg een air.ier, meer eigentijds gevoel met deze release uit 2008. Hoewel nog steeds een middelste noot – roos is hier iets meer uitgesproken, net als vanille. Het bevat aldehyden gemaakt van citrusessenties, subtiele bloemen, en veel wit muskus Geuren. Een andere afwijking van het origineel is de afwezigheid van patchouli, die sommigen echt waarderen. Over het algemeen is deze een zachte en sensuele geur.

Pros: Zachtere en meer malse variant. Goed voor dagkleding of warm weer.

Tegens: Evolueert niet dramatisch zoals de Parfum.


chanel-no-5-l-eau-eau-de-toilette-twist-en-spray

Fris &Modern

Chanel Nr. 5 L’Eau Eau De Toilette (EDT)

Alle iconen moeten evolueren en deze 2016-take kan worden gezien als het antwoord van het merk op degenen die klaagden dat deze Chanel-parfumlijn “te volwassen” / “te oud dame-achtig” was voor hun smaak.

Fernweh Editions Kaarsen

Met zijn frissere aspect is dit Olivier Polge versie is waarschijnlijk de grootste afwijking van het origineel van alle versies. Deze heeft veel citrus in de opening, afgezwakte aldehyden, ylang-ylang als middelste noot en ceder- en orriswortel in de drydown, zonder de sandelhout- of patchouli-tonen.

Pros: Spreekt een breder en jonger publiek aan.

Tegens: Als je op zoek bent naar de klassieke No 5-ervaring, is dit het niet.

Lees ook:   Le Labo Santal 33 Beoordeeld: Your Next Signature Scent

Geïnteresseerd in een diepere duik in de geschiedenis van Chanel No 5? Bekijk ons interview met historicus Tilar J Mazzeo auteur van Het geheim van Chanel Nr. 5: De intieme geschiedenis van ’s werelds beroemdste parfum.

Nog steeds op zoek naar het perfecte Chanel parfum dat als een handschoen bij je lichaamschemie past? Misschien ben je geïnteresseerd in ons overzicht van de beste Chanel parfums of enkele van hun recentere geuren zoals Coco Mademoiselle of Chanel Chance.

Veelgestelde vragen

Wat is de klassieke Chanel No. 5?

Het parfum is de dichtstbijzijnde originele geur, maar het is in de loop der jaren opnieuw geformuleerd (zoals de meeste geuren hebben) en is niet langer een exacte kopie van het originele parfum dat Gabrielle Chanel en Ernest Beaux hebben gemaakt.

Is Chanel No. 5 nog steeds populair?

Ja, hoewel Chanel No. 5 meer dan 100 jaar oud is, wordt geschat dat een fles nog steeds elke 30 seconden wereldwijd wordt verkocht. Voor velen is de geur synoniem met geur zelf.

Is Chanel No. 5 voor oude dames?

Chanel No. 5 is al meer dan 100 jaar populair en veel mensen herinneren zich dat hun moeder of grootmoeder deze geur droeg als een kenmerkende geur – dit kan het laten voelen als een parfum voor oude dames. Als je echter de nostalgie van het parfum zelf scheidt, zul je blij zijn met deze elegante en tijdloze vrouwelijke geur.

Wat is de meest populaire Chanel No. 5 Parfum?

De Eau de Toilette is de huidige bestseller van de No. 5 Chanel parfums. Het is een iets lichtere (en goedkopere) geurvariant op het origineel.

Fernweh Editions Kaarsen

Pin op Pinterest

beste chanel no.5