Bruno Jovanovic Interview: Niet je gemiddelde parfumeur

Je weet dat je een hoog aangeschreven parfumeur bent wanneer Frédéric Malle je zijn gebruikelijke carte blanche geeft om een geur te creëren voor zijn gelijknamige merk.

Dit bericht kan affiliate links bevatten, wat betekent dat we een kleine commissie verdienen op aankopen via de links (zonder extra kosten voor u). Dit verandert onze mening niet, maar helpt wel om de site te ondersteunen. Bedankt!

Driemaal. Slechts de selecte groep – bijvoorbeeld Jean-Claude Ellena en Dominique Ropion – is op deze manier erkend. Maar dan is Bruno Jovanovic geen doorsnee parfumeur.

Zijn overvloedige creatieve en technische talenten werden gevoed door de groten van de industrie als student en jonge parfumeur. Ze hielpen de Parijzenaar al vroeg in zijn carrière zijn stempel te drukken met de moderne klassieker Abercrombie & Fitch Fierce Cologne (2002).

Dit werd gevolgd door andere ontwerpers, niches en beroemdheden, zoals:

  • Calvin Klein CK IN2U Voor Haar en Hem EDT (2007)
  • Paco Rabanne Lady Miljoen EDP (2010)
  • Chopard Mille Miglia EDP (2013) ·
  • Sofia Vergara Sofia EDP (2014) ·
  • Hugo Boss De Geur EDT (2015)
  • Masque Milano Times Square EDP (2017)
  • Coach voor mannen EDT (2017)
  • Amouage Rose Wierook EDP (2019)

Meest recent produceerde hij Giorgio Armani My Way EDP (2020) en Carolina Herrera Bad Boy Le Parfum EDP (2021).

Fernweh Editions Fern &Bloemblaadjes Kaars

Giorgio_Armani_My_Way_EDP

We praten bij met de veelgevraagde parfumeur over de invloed van zijn moeder, mentoren en marihuana.

Welke geur draag je vandaag?

Je hebt me betrapt op mijn werk, ik draag geen geur als ik aan het werk ben. Het is te storend – mijn neus moet scherp blijven!

Als ik niet aan het werk ben, draag ik graag waar ik op dat moment mee bezig ben. Het is van cruciaal belang om je geuren te dragen om te weten hoe ze zich gedragen tijdens het gebruik.

Lees ook:   Estée Lauder Advanced Night Repair Oogcreme

Wanneer wist je dat je parfumeur wilde worden?

Ik moet een jaar of zes zijn geweest. Ik wist niet wat een parfumeur was; het enige wat ik wist was dat ik mijn eigen parfums wilde maken. Ik had geen idee hoe ik daar moest komen, maar aan de andere kant, op die leeftijd wist ik dat ik tijd had om het uit te zoeken.

Mijn moeder is altijd een geurliefhebber geweest en ik denk dat het jongetje ervoor wilde zorgen dat ze nooit zonder zou komen te zitten!

Heb je ooit getwijfeld aan die beslissing?

Op een gegeven moment wel. Mensen weten hoe moeilijk het is om in de wereld van geuren te komen. En mijn vrienden wilden niet dat ik gewond raakte.

Er ontstonden dus twijfels. Maar al heel snel besloot ik dat ik het moest proberen, omdat ik het niet eens kon verdragen om iets anders te doen. Ik ben blij dat ik dat gedaan heb.

Waar heb je gestudeerd? Had je een mentor?

Ik heb hard gewerkt om lid te worden van het ISIPCA (International Higher Institute of Perfume, Cosmetics and Food Aromatics) in Versailles, Frankrijk. Het was een prachtige kans om die zeer gesloten wereld te betreden en veel parfumeurs te ontmoeten die mentoren werden.

Mijn eerste mentor was Raymond Chaillan [co-creator of Yves Saint Laurent Opium EDP], een opmerkelijke parfumeur en leraar die me mijn eerste stappen als maker heeft geleerd.

Toen ontmoette ik Dominique Ropion. [Mugler Alien EDP], die les gaf op de school, en Olivier Cresp [Mugler Angel EDP], met wie ik het geluk had om samen te werken aan de uitwerking van het eindejaarsproject van de school.

Lees ook:   BareMinerals Matte Loose Mineral Foundation SPF 15

Toen ik naar de VS verhuisde [to work for International Flavors and Fragrances], ik werd begeleid door Sophia Grojsman [Lancôme Trésor EDP] en Carlos Benaïm [Ralph Lauren Polo EDT].

Terug naar Parijs [to work for fragrance and flavour company Firmenich], ik werkte weer samen met Dominique en Anne Flipo [YSL Libre EDP].

Als ik terugkijk, voel ik me gezegend dat ik de kans heb gekregen om met al deze reuzen te werken en ervan te leren.

Wat was je debuutcreatie? En wat vind je er nu van?

De eerste echte overwinning was in samenwerking met Carlos Benaïm en Christophe Laudamiel voor Fierce van Abercrombie &Fitch. We waren er enorm trots op en hadden het geluk dat het een klassieker werd. We zijn er nu met z’n drieën nog trotser op dan in 2004.

Fernweh Editions Kaarsen

Hoe zou je je parfumstijl en formules omschrijven?

Ik werk graag op een vrij eenvoudige manier. Mijn geuren moeten een sterke maar eenvoudige boodschap hebben. Het gaat erom mensen niet te verwarren met een groot aantal ingrediënten. Ik hou ervan dat mijn formules precies en beknopt zijn. Dit is het recept voor signatuur en blijvend karakter.

Je hebt drie EDP’s gemaakt voor Frédéric Malle – Dries Van Noten, Monsieur en Dans Mon Lit. Kwamen deze prestigieuze projecten met eendded druk?

Frédéric Malle draait om luxe. Hij heeft er het diepste begrip van, en dat blijkt uit de manier waarop hij werkt. Hij geeft ons de luxe om alle druk weg te nemen.

Het ontwikkelen van een geur met hem gaat over het nemen van onze tijd en het delen van emoties, gedachten en ideeën. Het draait allemaal om schoonheid.

Lees ook:   Kiehl's Ultra Facial Moisturizer

Giorgio Armani My Way was een andere spraakmakende co-creatie van jou met Carlos Benaïm. Kreeg je een strakke opdracht, of had je relatieve creatieve vrijheid?

We waren vrij in de ontwikkeling van de geur. Vanaf het begin wilden we een wit bloemenboeket rond tuberoos.

Toen dat eenmaal was geaccepteerd door het Armani-team, kregen we de vrijheid om letterlijk duizenden verschillende ideeën te proberen om het boeket in te pakken. Dit leidde tot duizenden aanpassingen en aanpassingen gedurende vijf volle jaren.

Jouw co-creatie voor 2021[metFannyBalenNicolasBeaulieu)CarolinaHerreraBadBoyLeParfumvaltopdoorzijncannabisfacetHoebenjetewerkgegaanomhettemaken?[withFannyBalandNicolasBeaulieu)CarolinaHerreraBadBoyLeParfumisnotableforitscannabisfacetHowdidyougoaboutcreatingit?

Ik heb die geur in 2008 gemaakt, maar het werd toen te gewaagd gevonden. Ik wilde het idee illustreren van iets illegaals dat “legaal” zou kunnen worden zodra het een geur werd. Het is duidelijk dat het briefje nooit iets “illegaals” bevatte, maar zelfs het simpelweg vermelden ervan werd als te veel beschouwd.

Het heeft 12 jaar geduurd om een merk te vinden dat met zo’n provocerend idee zou durven gaan.

Heb je ooit grote meningsverschillen gehad met een klant over een parfumproject en hoe is dat opgelost?

Niet echt. Discussie en communicatie kunnen alles oplossen.

Lees je wel eens recensies van je creaties? Zijn ze belangrijk voor je?

Soms doe ik dat omdat je altijd kunt leren. Ik heb echter de neiging om niet te veel aandacht te besteden, omdat de recensenten niet weten wat er tijdens jaren van ontwikkeling is gebeurd en dat is volkomen normaal.

Fernweh Editions Kaarsen

Waar ben je nu mee bezig?

Ik kan het natuurlijk niet zeggen, want het moet vertrouwelijk blijven. Maar ik kan je vertellen dat het ongelooflijke palet aan ingrediënten bij Firmenich nieuwe geurobsessie oproept.

Misschien vind je dit ook interessant