Guerlain Shalimar Parfum: Beoordeling van een GeurKlassieker


Het is een van de grootsten aller tijden van de 20e-eeuwse parfumerie en is nog steeds de benchmark voor oosterse geuren – vandaar onze Shalimar parfumrecensie.

Dit bericht kan affiliate links bevatten, wat betekent dat we een kleine commissie verdienen op aankopen via de links (zonder extra kosten voor u). Dit verandert onze mening niet, maar helpt wel om de site te ondersteunen. Bedankt!

Guerlain, opgericht door parfumeur Pierre-François Pascal Guerlain in 1828 in Parijs, is een van de iconische huizen van de Franse parfumerie en wordt vereerd om zijn vele baanbrekende klassiekers, waaronder Jicky (1889), L’Heure Bleue (1912), Mitsouko (1919) en Samsara (1989). Maar het is Guerlain Shalimar EDP, gelanceerd in 1925, die nog steeds bovenaan de lijsten van 20e-eeuwse geurgrootheden staat.

Shalimar parfum review

Het bedrijf was eigendom van opeenvolgende generaties van de familie Guerlain totdat de Franse luxegigant LVMH het in 1994 kocht. Guerlain Shalimar EDP, hoewel geherformuleerd, blijft tot op de dag van vandaag in productie.

Parfumeur

Jacques Guerlain, die de legendarische Aimé Guerlain opvolgde, creëerde Guerlain Shalimar EDP. Alom geprezen als een van de grootste neuzen van de 20e eeuw, was hij een productieve maker en is hij verantwoordelijk voor tal van Guerlain-klassiekers, waaronder Guerlain Mitsouko, GuerlainL’Heure Bleue, Guerlain Vol de Nuit en Guerlain Mouchoir de Monsieur.

Inspiratie

Guerlain-Shalimar

Een romantische oosterse geur verdient een groots liefdesverhaal en dat heeft Guerlain Shalimar EDP zeker. Volgens Fragrantica haalde Jacques Guerlain zijn inspiratie voor Guerlain Shalimar parfum uit het liefdesverhaal tussen Mughul keizer Shah Jahan en zijn vrouw Mumtaz Mahal.

Toen ze stierf tijdens de geboorte van hun 14e kind, bouwde hij de prachtige Taj Mahal en tuinen van Shalimar ter ere van haar.

Verpakking/Presentatie

De originele Guerlain Shalimar-fles, ontworpen door Raymond Guerlain en Baccarat, is geïnspireerd op de ronde bassins en fonteinen van water in de Shalimar-tuinen. Het won de eerste prijs op de Parijse decoratieve kunsttentoonstelling tijdens het jaar van zijn lancering.

Shalimar parfum review

Het ontwerp van de Batwing heeft in de loop van de decennia verschillende veranderingen ondergaan. De huidige look is gebaseerd op jade jagger’s collector’s edition ontwerp, dat werd onthuld in 2010. Het is nu voorzien van een ronde zwarte fles, blauwe plastic dop en zwart leren lint rond de hals van de fles. Hoewel niet zo uitgebreid als (en ongetwijfeld goedkoper om te produceren dan) het origineel, heeft het nog steeds een iconisch gevoel.

Het is verpakt in een klassieke marineblauwe en gouden doos.

Geurnoten

Citrusnoten, citroen, bergamot, jasmijn, meiroos, opoponax, tonkaboon, vanille, iris, Peru balsem, grijs amber.

Guerlain-Shalimar

Shalimar Perfume Review: impressies

Hoe beoordeel je een parfum dat wordt beschouwd als een van de groten van de 20e eeuw? Met veel schroom, zo lijkt het. Immers, wat zou ik kunnen toevoegen aan de vele deskundige Shalimar parfumrecensies die nog niet zijn gezegd? Onnodig te zeggen dat deze geur te belangrijk is om er geen mening over te hebben…

Wanneer ik deze geur aanbreng krijg ik altijd eerst een door en door verleidelijke werveling van citrustonen. Het is een korte hint van frisheid, zeker, maar niet de gebruikelijke scherpte van citrustonen. Het is poederachtiger dan wat dan ook.

Shalimar parfum review

Dat kan te wijten zijn aan de gelijktijdige progressie van Shalimar parfum in een bloemige richting, dankzij de tonen van iris, jasmijn en roos.

Lees ook:   Alyssa Ashley Musk Eau de Parfum

Overal is het een warme en intieme geur, die het meest voorkomt in de drydown. Hier worden tonen van vanille, tonkaboon, sandelhout en opoponax geïntroduceerd, waarbij wierook een grote rol speelt. Deze rokerige kwaliteit is een van de bepalende kenmerken van Shalimar, maar het is een delicate behandeling om de drager te verleiden.

Ik zou een willekeurig aantal bijvoeglijke naamwoorden kunnen gebruiken om het parfum van Guerlain Shalimar te beschrijven – sensueel, omhullend, bedwelmend, enz. Dat zou allemaal geen recht doen. Degene die mij het beste lijkt is “romantisch”, in de beste zin van het woord.

Guerlain-Shalimar

Een echte en complexe klassieker, geen wonder dat het de afgelopen tien jaar talloze flankspelers heeft voortgebracht, de meest recente is Shalimar Soufflé de Parfum 2018. De wildgroei aan recente spin-offs is een besef van LVMH dat Shalimar parfum een enorme money-spinner voor Guerlain.

Wie wil het

Nostalgisch en toch zo relevant, zal Guerlain Shalimar een beroep doen op diegenen die van een rijke en unieke oosterse geur houden. Het merk beweert dat het de eerste oosterse in de geschiedenis is.

Draag om het te dragen

Wanneer je een gevoel van gelegenheid wilt creëren en in een romantische stemming bent. Het is ook de perfecte keuze om naar bed te dragen.

PIN OP PINTEREST

SHALIMAR-PERFUME-BEOORDEELD