Hoe ruikt sandelhout? En 4 beste manieren om het te dragen

Sandelhout is het verhaal van hoe de geurige schors van de Santalum-bomen in India de wereld betoverde. Het wordt al duizenden jaren gebruikt in zowel hindoeïstische als buddistische religieuze rituelen. Nu we er iets meer over weten, gaan we de vraag ‘Hoe ruikt sandelhout?’ verwerken.

Dit bericht kan affiliate links bevatten, wat betekent dat we een kleine commissie verdienen op aankopen via de links (zonder extra kosten voor u). Dit verandert onze mening niet, maar helpt wel om de site te ondersteunen. Bedankt!

In het Westen wordt sandelhout vaak gebruikt als huisgeur of als basis in parfums. Het heeft een warme ontspannende kwaliteit die zijn immense populariteit verklaart, maar wat is precies de geur van de betoverden?

wat-ruikt-sandelhout-naar-

Hoe ruikt sandelhout?

Hoewel sandelhout duidelijk een hout is, wordt het vaak in een eigen categorie geplaatst vanwege zijn unieke kenmerken. Het ruikt duidelijk exotisch, zoet, romig, glad en warm tegelijk. Het is een kostbare houtgeur die direct herkenbaar is als je eenmaal weet hoe sandelhout ruikt.

Sandelhout voegt nuance, warmte en complexiteit toe en wordt vaak gecombineerd met houtachtige geuren zoals palissander, of ceder of andere essentiële oliën zoals patchouli, vetiver en vanille.

Het is een belangrijk ingrediënt in de zogenaamde florientale of bloemig-amber geurfamilies in combinatie met witte bloemen zoals oranjebloesem, jasmijn, ylang-ylang, magnolia, gardenia of tuberoos.

Fernweh Editions Fern &Bloemblaadjes Kaars

Maar de reden dat sandelhout een steunpilaar is geworden in veel mannengeuren (en een toenemend aantal vrouwen) is dat het werkt als een uitstekende basis voor vele andere geuren.

De geur is vaak beschreven als houtachtig, zacht, melkachtig, warm, romig en glad. De langdurige, houtachtige noten zijn populair bij een verscheidenheid aan geurfamilies, waaronder oosters, houtachtig, chypre, fougere en floriental. Het wordt ook vaak gebruikt als een fixatief en versterker voor citrus- en bloemige geuren.

Lees ook:   Issey Miyake A Drop d'Issey Eau de Parfum

In tegenstelling tot veel andere geursoorten, kunnen sandelhout colognes gemakkelijk tussen de seizoenen overgaan, waardoor het de perfecte keuze is als een kenmerkende geur het hele jaar door.

Sandelhoutboom, populaire ayurvedische plant, genomen in Kerala, India
Sandelhoutboom, populaire ayurvedische plant, genomen in Kerala, India

Waar komt sandelhout vandaan?

Sandelhout is afkomstig van de Santalum albumboom van Zuid-India. Het is een extreem langzaam groeiende boom die minstens 15 jaar oud moet zijn voordat hij in aanmerking komt om te oogsten.

Sandelhout is het op één na duurste hout ter wereld (na Afrikaans zwarthout). Hierdoor worden de bomen niet op de grond gekapt zoals de meeste bossen, maar naar hun wortels getrokken en verwerkt om de winst te maximaliseren.

Sandelhout is zo zwaar geoogst in India, dat het momenteel als een bedreigde soort wordt beschouwd. Helaas, hoewel sandelhoutoogsten nu grotendeels door de overheid worden gecontroleerd, zijn er nog steeds problemen met illegale oogsten.

Hoewel Indiaas sandelhout nog steeds wordt beschouwd als de hoogste kwaliteit en het best ruikende, komt het grootste deel van het sandelhout dat je op de markt ziet nu uit Indonesië, Nepal, Bangladesh, Pakistan, Hawaï en Australië.

Meer recent wordt een synthetische chemische geur Isobornyl cyclohexanol gebruikt als alternatief voor het natuurlijke product.

hoe ruikt sandelhout

Wat zijn de voordelen van sandelhout?

Sandelhout wordt al lang gezien als unieke voordelen voor zowel de mentale als de fysieke gezondheid. Ayurvedische en traditionele Chinese geneeskunde gebruiken beide sandelhoutolie om een breed scala aan kwalen te behandelen.

Naast het gebruik van sandelhout in parfums, heeft het samentrekkende, antiseptische en huidverzachtende eigenschappen waardoor het populair is in veel toiletartikelen. Recente studies geven ook aan dat het de mentale alertheid kan verhogen en angst kan verminderen.

Lees ook:   Kenzo World Eau de Parfum