Hoe ruikt Ylang-Ylang?

Veel bloemige geurnoten die in parfums worden gebruikt, zijn bekend, denk aan roos, jasmijn of oranjebloesem. Een extreem populaire bloem is echter ook relatief onbekend: ylang-ylang. Hoe ziet de ylang-ylang geur eruit en waarom zit het in zoveel parfums?

Dit bericht kan affiliate links bevatten, wat betekent dat we een kleine commissie verdienen op aankopen via de links (zonder extra kosten voor u). Dit verandert onze mening niet, maar helpt wel om de site te ondersteunen. Bedankt!

wat-ruikt-ylang-ylang-achtig

Wat is Ylang-Ylang?

De term ylang-ylang verwijst naar zowel de boom als de bloem van Cananga odorata | — een boom van oorsprong uit de regenwouden van Zuidoost-Azië, met name Indonesië. Voor parfumeurs is de geurige ylang-ylangbloem van primair belang.

ylang ylang

De essentiële olie van de bloem wordt geëxtraheerd door stoomdestillatie en wordt vaak gebruikt als een hart- of middennoot in veel geuren.

Hoe ziet de Ylang-Ylang geur eruit?

Ylang-ylang is een bedwelmende, zoete, licht exotische geur met een droge dons die fruitige en soms rubberen tonen bevat. Het lijkt misschien het meest op jasmijn, die ook een intense en exotische geur heeft.

Vanwege de ylang-ylang geur, wordt het vaak gebruikt in de parfumerie om citrusnoten te verbeteren en houttonen te zoeten of te verzachten.

Fernweh Editions Fern &Bloemblaadjes Kaars

Ylang-ylang werkt vooral goed met bergamot, geranium, grapefruit, citroen, sandelhout en vetiver. Hierdoor is het een veel voorkomende hartnoot in veel populaire parfums, waaronder de klassieke Chanel No. 5.

ylang-ylang-geur-bloemen

Voordelen van Ylang Ylang

Er is nog steeds behoefte aan meer onderzoek, maar in aromatherapie wordt ylang-ylang vaak gebruikt voor stressverlichting en stemmingsverhoging.

Lees ook:   Prada La Femme Water Splash Eau de Toilette

Van de ylang-ylanggeur wordt gezegd dat het ontspanning bevordert en fungeert als afrodisiacum. Interessant is dat het ook wordt gebruikt als een remedie voor headlice.

Het gebruik van Ylang-Ylang in parfumerie

Hoewel velen nog nooit van ylang-ylang hebben gehoord, zijn deze rijk ruikende bloemen niet onopgemerkt gebleven in de parfumeriewereld. Makers van geuren gebruiken al iets meer dan een eeuw ylang-ylang in hun parfums en colognes zoals we ze kennen.

Geurmakers in de Filippijnen gebruikten de ylang-ylang bloem voor zijn oliën in de negentiende eeuw.

De plant is inheems in Maleisië, de Filippijnen, Thailand, Vietnam, Indonesië, Nieuw-Guinea, de Salomonseilanden en zelfs Queensland in Australië. Tegenwoordig zijn comoren en Madagaskar de belangrijkste exportproducten van ylang-ylang, in plaats van de Filippijnen.

Ylang-ylang

De oliën uit de bloemen worden in verschillende kwaliteiten gedistilleerd. Deze kwaliteiten zijn gelabeld 1, 2 of 3, afhankelijk van waar de olie verschijnt tijdens het destillatieproces.

Parfumeurs kunnen verschillende kwaliteiten gebruiken voor verschillende sterktes van ylang-ylang. Als het de belangrijkste speler in een geur is, kiezen parfumeurs voor een distillatie van sterkere kwaliteit. Als de ylang-ylang een andere geur accentueert, zal de parfumeur een lichtere graad van ylang-ylang-essentie kiezen.

Ylang-ylang staat slechts af en toe in de schijnwerpers; andere bloemen nemen vaak het voortouw, zoals de combinatie van tuberoos en ylang-ylang of ylang-ylang met jasmijn.

De lichte en boeiende bloemengeur van ylang-ylang combineert echter goed met sterkere geuren, dus het is een basis- of achtergrondgeur geworden voor veel parfums.

Als je een bloemengeur koopt, vooral een parfum met tropische noten en kruiden zoals kaneel of sandelhout, bevat het vrijwel zeker ylang-ylang. Chanel No. 5 heeft bijvoorbeeld ylang-ylang.

Lees ook:   Lancôme La Vie Est Belle Gift Set

Laatste gedachten

Ylang-ylang staat bekend als de koningin van de parfums, simpelweg omdat het in veel parfums en colognes voorkomt. Het is enorm veelzijdig en complementair, waardoor het een gewaardeerd goed is sinds de ontdekking van de bloem.

Elke geur die ylang-ylang bevat, is zeker verleidelijk, ontspannend, kalmerend en verleidelijk. Sommige van je favoriete parfums hebben misschien al ylang-ylang geurnoten die de geuren accentueren waar je van houdt.


Pin op Pinterest

hoe ruikt ylang ylang