Interview met Ilias Ermenidis – Principal Perfumer bij Firmenich

“Als ik een tweede naam had, zou het Ambrox zijn, het meest sexy molecuul in leven”, zegt Ilias Ermenidis met karakteristieke humor.

Dit bericht kan affiliate links bevatten, wat betekent dat we een kleine commissie verdienen op aankopen via de links (zonder extra kosten voor u). Dit verandert onze mening niet, maar helpt wel om de site te ondersteunen. Bedankt!

Dit vermogen om de lichtere kant van de dingen te zien, heeft de parfumeur goed gediend in zijn carrière die meer dan drie decennia en verschillende landen omspant.

Ilias Ermenidis werd geboren in Istanbul, Turkije, en werd blootgesteld aan de wereld van de parfumerie in de fabriek van zijn vader in Athene, Griekenland.

Nadat hij afstudeerde aan de parfumschool en zich aansloot bij Firmenich (het Zwitserse geur- en smaakbedrijf), woonde hij 10 jaar tussen Parijs en Genève. Vervolgens bracht hij twee decennia door in het kantoor van het bedrijf in New York voordat hij in 2021 terugkeerde naar Parijs.

In deze tijd heeft hij het respect van zowel de industrie als de geurfans verdiend met zijn fijn afgestemde technische en creatieve vaardigheden in verschillende genres. Zijn cv van creaties omvat:

Fernweh Editions Fern &Bloemblaadjes Kaars

 • Doorblos EDP (1990) ·
 • Oscar de la Renta So de la Renta EDT (1997) ·
 • Givenchy pour homme EDT (2002) ·
 • Avon Treselle EDP (2003) ·
 • Vera Wang Prinses EDT (2006)
 • Gucci van Gucci EDP (2007)
 • Jay Z Gouden EDT (2013)
 • Lancôme Oud Ambroisie EDP (2016)
 • Yves Saint Laurent Cuir EDP (2016)
 • Calvin Klein geobsedeerd door mannen EDT (2017)
 • Amouroud Oud Tabac EDP (2018)
 • Nishane Ege Aigaio Extrait de Parfum (2020)
 • Kayali Invite Only Amber 23 EDP (2021)
Lees ook:   Biosilk Color Therapy Cool Blonde Shampoo

Tussen de terugkeer van de parfumeur naar Parijs en een zakenreis naar Moskou, Rusland, praatte Everfumed met hem over zijn carrière, hoe hij werkt en recente projecten.

Je werkte als jongeman in de geur- en smaakfabriek van je vader. Hoe heeft dat je voorbereid op de wereld van de parfumerie? Was het een gegeven dat je parfumeur was geworden?

Nee, dat was het niet. Ik wist dat ik later in de geurindustrie wilde werken, maar het was pas toen ik in 1981 mijn eerste stage deed bij de Firmenich compounding-faciliteit in Genève, Zwitserland. En het was meteen nadat ik begon met het studeren van parfumerie dat ik besloot om parfumeur te worden.

Waar heb je gestudeerd? En wat waardeer je het meest aan die ervaring?

Ik studeerde aan het ISIP (Institut Supérieur International du Parfum) in Versailles, Frankrijk. Dit was een van de meest bepalende gebeurtenissen in mijn leven – het heeft niet alleen mijn passie aangewakkerd om parfumeur te worden, maar ik heb er ook mijn toekomstige vrouw ontmoet.

Wat was je eerste parfum en hoe weerspiegelt het je stijl?

Mijn eerste fijne geur, Byblos, gelanceerd in Italië in 1990, weerspiegelt nog steeds mijn liefde voor transparante en mediterrane noten.

Hoe bereid je je voor op een parfumproject?

Met enthousiasme en op zoek naar nieuwe emoties om te delen met inspirerende klanten waarmee je samen iets moois kunt creëren.

Zelfs met al je ervaring, met welk aspect van parfumerie worstel je het meest?

Het is veruit een van de meest competitieve métiers ter wereld. Je hebt de meeste dagen wat humor, wat filosofie en een dikke huid nodig.

Lees ook:   Shiseido Eudermine Revitalizing Essence

Vertel ons over een Firmenich captive molecule [an aroma chemical for exclusive use by a fragrance company] je bent vooral enthousiast over en hoe je het hebt gebruikt in een van je recente creaties.

Er zijn er zoveel waar ik niet over kan praten, maar als ik een tweede naam had, zou het Ambrox zijn, het meest sexy molecuul dat er bestaat. Mijn meest recente creatie waar het deel uitmaakt van de verslavende handtekening is Kayali Invite Only Amber 23 EDP.

Natuurlijk, absoluut. Alles wat te maken heeft met mijn Helleense afkomst en mijn geboorteplaats Istanbul ligt me na aan het hart en is een onuitputtelijke bron van inspiratie.

Ilias Ermenidis Interview - Nishane Ege Aigaio EDP

Maar ik moet toegeven dat de ingrediënten die ik me voor deze creatie heb voorgesteld minder typisch zijn, meer onverwacht.

Ik zie op je Instagram dat je onlangs klaar bent met het werken aan de herlancering van Kylie Minogue Darling. Waarin verschilt deze van het Thierry Wasser origineel uit 2006? Wat kun je ons vertellen over de parfumvoorkeuren van de ster?

De nieuwe versie, hoewel geurig gerelateerd aan het origineel, is aanzienlijk houtachtiger, amberachtiger en intenser met een vleugje moderne gourmandise.

Het enige wat ik je kan vertellen is dat Kylie, net als ik, dol is op Ambrox!

Je hebt lots van ervaring met Braziliaanse en Midden-Oosterse klanten. Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen in deze belangrijke markten?

Dit zijn twee zeer verschillende markten naar olfactieve normen en het aantal aanwezige klanten, veel talrijker in het Midden-Oosten. Beide markten zijn booming sinds september, met het Midden-Oosten super booming.

Lees ook:   Burberry for Men Beoordeeld: Een klassieke, iconische & tijdloze geur

Wat brengt je door een bijzonder stressvol project?

Ik voel me dankbaar om mijn mooie vak elke dag te oefenen, omringd door vertrouwende collega’s en klanten. Vertrouwen is mijn brandstof om goede moed te houden tijdens enkele van de meest stressvolle en bijzonder lange projecten.

Hoe vier je je successen?

Ik stuur een foto van de fles naar mijn familie zodra ik er een in mijn handen krijg, en er gaat niets boven dat moment.

Fernweh Editions Kaarsen

Volg Ilias Ermenidis @iliasermenidis op Instagram.