Interview met parfumeur Anne Flipo

Noem enkele van de grootste geuren van het afgelopen decennium en de kans is groot dat Anne Flipo erachter zat. De Franse parfumeur wordt zeer gerespecteerd in de industrie en door haar vele fans voor haar volleerde en onderscheidende werk in de niche- en designergeurcategorieën.

Dit bericht kan affiliate links bevatten, wat betekent dat we een kleine commissie verdienen op aankopen via de links (zonder extra kosten voor u). Dit verandert onze mening niet, maar helpt wel om de site te ondersteunen. Bedankt!

Enkele van haar opvallende creaties en co-creaties tijdens haar carrière zijn:

  • L’Artisan Parfumeur La Chasse aux Papillons EDT (1999) ·
  • Giorgio Armani Acqua di Gioia EDP (2010) ·
  • Lancôme La Vie est Belle EDP (2012) ·
  • Paco Rabanne Invictus EDT (2013) ·
  • Chloé Love Story EDP (2014) ·
  • Jimmy Choo Illegale EDP (2015)
  • Paco Rabanne Olympéa EDP (2015) ·
  • Jo Malone Kruidentuin Collectie (2016)
  • Givenchy L’Interdit EDP (2018)

Anne Flipo heeft ook verschillende succesvolle geuren geproduceerd voor YSL, waaronder L’Homme EDT (2006) en Manifesto EDP (2012). Het is dus geen verrassing dat het luxe Franse modemerk haar expertise zocht om hun nieuwe geur, YSL Libre, te creëren, die in 2019 werd uitgebracht. Zie onze recensie ervan aan het einde van dit interview.

Flipo wilde oorspronkelijk smaken bestuderen, maar veranderde van richting nadat hij in de ban raakte van de parfumerie. Haar werk is erkend door middel van verschillende prijzen, waaronder de Cosmetique Magazine Perfumer of the Year award in 2014, Cosmetic Executive Women France Achiever Award for Creation in 2016 en Fragrance Foundation Awards voor Jo Malone London Honeysuckle &Davana Cologne (2018), onder anderen.

In dit interview vertelt ze ons over haar carrière, de oprichting van YSL Libre en de geneugten van oranjebloesem.

Fernweh Editions Fern &Bloemblaadjes Kaars

Waar en wanneer ben je geboren?

Ik ben geboren in 1963 in Laon in het noorden van Frankrijk.

Welke geur draag je vandaag?

Vandaag ben ik aan het werk, dus voor een betere evaluatie van de geur waar ik aan werk, ben ik liever niet geparfumeerd.

Lees ook:   Kevin Murphy Free Hold Medium Hold Styling Paste

Wanneer wist je dat je parfumeur wilde worden?

Ik heb me altijd sterk aangetrokken gevoeld tot geuren en geurstoffen, vooral bloemen. Later, toen ik student was, was ik stagiair in een parfumhuis. Het was voor mij duidelijk dat ik in deze wereld thuishoorde. Ik vond het leuk om essentiële oliën te ontdekken en ze zo te proberen te associëren, dat ik dacht dat parfumeur perfect bij me zou passen.

Trouwens, in die tijd vertelde iemand me dat een vrouw zijn mijn project “ongemakkelijk” zou maken. Dit sterkte me in mijn overtuiging dat ik op een dag parfumeur zou worden. Ik ben in zekere zin nogal koppig.

Je studeerde aan ISIPCA in Versailles. Wat was het meest waardevolle dat je hebt geleerd toen je daar studeerde?

Ik had veel tijd om te leren over grondstoffen, ruiken en evalueren.

Wat hebben ze je niet geleerd tijdens het studeren dat je zelf moest leren door ervaring?

Alles! Ik begon mijn opleiding pas echt toen ik met mijn mentoren zoals Michel Almairac werkte [the creator of fragrances such as Christian Dior Fahrenheit EDT, Gucci Rush EDP and Le Labo Ambrette 9 EDP].

Hoe zou je je geurstijl omschrijven?

Moeilijke vraag. Ik zou zeggen dat ik een zeer intuïtieve stijl heb, dus ik stel mijn formules samen rond een sterk idee dat ik in gedachten heb.

Oranjebloesem speelt ook een grote rol in mijn signatuur. Het is het ingrediënt waar ik nooit genoeg van zou krijgen. Ik zou er duizend parfums omheen kunnen maken, zonder dat het ooit overbodig is geworden.

Fernweh Editions Kaarsen

Wat was de opdracht voor YSL Libre?

De eerste opdracht was om de [often masculine] fougère voor dames.

Hoe voelde je je toen op dezelfde dag in 2019 bekend werd gemaakt dat IFF [the company she has worked for since 2004] herkende u als meesterparfumeur en dat uw Libre-voorstel was geaccepteerd?

Ik voelde me overweldigd door emotie. Het was een dubbele erkenning van mijn werk en mijn carrière als geheel.

Lees ook:   La Riche Directions Semi-permanente kleuring

YSL Libre was een samenwerkingsproject met Carlos Benaïm. Hoe verliep deze samenwerking? Heb je elkaar ontmoet tijdens het werken aan dit project?

Ik kwam op het oorspronkelijke idee en vroeg Carlos om in te stappen. We werkten afzonderlijk en bij elke stap kozen we de beste versie als nieuw startpunt met behoud van de visie.

Ik werd verliefd op Carlos’ oranjebloesem absolute, omdat het weelde bracht met behoud van zijn frisheid.

Gedurende de zeven jaar van ontwikkeling hadden Carlos en ik voortdurend contact. We ontmoetten severally tijden in deze jaren. We brachten elk onze eigen arrangementen mee naar de formule. We hebben ze samen geroken om het beste van onze “mod” te kiezen (in de taal van parfumeurs is het een olfactorische proef).

Libre was een echte vierhandige creatie tussen Parijs en NYC. De vrucht van een mooie samenwerking aan beide zijden van de Atlantische Oceaan.

Fernweh Editions Kaarsen

Afgezien van de zeven jaar van ontwikkeling, nam YSL Libre blijkbaar meer dan 1 570 pogingen. Waarom duurde het zo lang voordat het uiteindelijk tot wasdom kwam?

Het creëren van geuren is over het algemeen een onderneming op lange termijn – een lange en fascinerende reis. Inderdaad, Libre kostte ons meer dan 1750 proeven, misschien omdat zowel Carlos als ik perfectionisten zijn. We werkten hand in hand van elke kant van de Atlantische Oceaan om de perfecte balans voor de formule te bereiken.

De geur heeft intrigerende mannelijke en vrouwelijke aspecten. Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?

Libre is een freestyle versie van de fougère om zijn originele vrouwelijke facet te onthullen. We hebben deze mannelijke structuur opnieuw bekeken door aan te dringen op details die er een zeer vrouwelijke geur van kunnen maken, net zoals Yves Saint Laurent de smoking opnieuw op maat heeft gemaakt voor vrouwen.

Lavendel uit Frankrijk belichaamt de geest van de fougère-structuur. We besloten om het te mengen met oranje bloem uit Marokko om een gender-buigend hart te krijgen dat speelt met zowel mannelijke als vrouwelijke facetten.

Lees ook:   YSL Volume Effet Faux Cils

Als je terugkijkt op je indrukwekkende oeuvre, heb je dan een bepaalde favoriet?

Ik heb geen favoriet, want al mijn creaties zijn uniek. Ik koester ze allemaal, zoals ik ze met passie heb gemaakt.

Welke andere projecten heb je net afgerond?

Ik heb dit jaar YSL L’Homme Le Parfum afgerond en de andere projecten zijn voorlopig vertrouwelijk.

EVERFUMED’S OORDEEL OVER YSL LIBRE EDP

Wanneer twee top parfumeurs samenwerken aan een project, is succes niet noodzakelijkerwijs gegarandeerd. Maar dan zijn Anne Flipo en Carlos Benaïm geen gewone ‘neuzen’. Beide worden geleverd met belangrijke referenties en hun ervaring wordt met groot effect weergegeven in YSL Libre.

De EDP opent met het onderscheidend vermogen van verse lavendel. Een speciale variëteit geteeld in de Provence, diva lavendel, werd gebruikt door de parfumeurs. Het is warm, licht zoet en onmiskenbaar bloemig, in plaats van de schone en koele klant die velen van ons misschien gewend zijn. Het wordt versterkt met de toevoeging van lavandin hart. Er is dus geen ontkomen aan het lavendelprofiel van deze geur. Er is ook een beetje frisse citrusachtige actie, met dank aan tonen van mandarijn en neroli.

Het frisse aspect wordt verder ontwikkeld wanneer de oranjebloesem doorkomt. En jongen, schijnt het op een rijke en meest sensuele manier! Een andere witte bloem, jasmijn sambac, is aanwezig in de mix, maar het kent zijn ondersteunende plaats in het schema der dingen.

De drydown wordt gedomineerd door een speciaal extract van vanille uit Madagaskar, gelukkig niet de ziekelijk zoete soort. Deze diepe heeft kwaliteit over zich heen geschreven. Het werkt bijzonder goed samen met de muskus en amber.

Een pluim voor de makers voor deze geur met een twist die niet ruikt naar al het andere op de markt. Hoewel het duidelijk bedoeld is als een bestseller, zal niet iedereen het leuk vinden om het mannelijke en het vrouwelijke te spelen. Of je het nu leuk vindt of niet, verwacht in de loop van het decennium verschillende flankspelers te zien.