Interview met parfumeur Shyamala Maisondieu

Toen Shyamala Maisondieu de Prix François Coty 2019 kreeg als erkenning voor haar carrière en creaties, was dat een bevestiging van wat we al een tijdje wisten.

Dit bericht kan affiliate links bevatten, wat betekent dat we een kleine commissie verdienen op aankopen via de links (zonder extra kosten voor u). Dit verandert onze mening niet, maar helpt wel om de site te ondersteunen. Bedankt!

Een momentopname van haar diverse creaties / co-creaties in de designer- en nichecategorieën zal je vertellen dat de in Maleisië geboren, in Londen opgeleide parfumeur een van de slimste talenten van haar generatie is:

  • Etat Libre d’Orange Charogne EDP (2008) ·
  • Yves Rocher Rose Roos Fraîche EDT (2012)
  • Diesel Alleen De Brave Wild EDT (2014)
  • Les Liquides Imaginaires Succus EDP (2015)
  • L’Occitane en Provence Terre de Lumière EDP (2017)
  • 27 87 Hamaca EDP (2017)
  • Coach Bloemen EDP (2018)
  • Mugler Keulen Run Gratis EDT (2018)
  • Mademoiselle Rochas EDT (2018)
  • Coach Dromen EDP (2020)

Maisondieu wilde oorspronkelijk astronoom worden, maar dat was geen carrièreoptie in Maleisië, dus studeerde ze in plaats daarvan chemische technologie, wat haar uiteindelijk naar de parfumerie leidde.

Met haar onmiskenbare vaardigheden en finesse is het geen verrassing dat Maisondieu werd gekozen om Lancôme Idôle te co-creëren, dat eind 2019 internationaal werd gelanceerd.

De eerste nieuwe parfumlancering van de Franse schoonheidsgigant sinds hun decenniumbepalende La Vie Est Belle, het is te vroeg om te zeggen of het het succes van zijn voorganger zal herhalen. Maar het lijdt geen twijfel dat deze nieuwe EDP evenveel liefde als haat zal ontvangen.

Fernweh Editions Fern &Bloemblaadjes Kaars

Zie onze recensie van Lancôme Idôle aan het einde van dit interview, waarin Maisondieu vertelt over haar carrière tot nu toe, de druk van het creëren van een nieuwe blockbuster en het werken met haar ex.

Wat trok je aan in de wereld van de parfumerie?

Ik kwam er eigenlijk per ongeluk op af. Het was nadat ik was afgestudeerd in chemische technologie, op zoek was naar een baan en toevallig een advertentie zag in een lokale krant in Maleisië op zoek naar afgestudeerden met een scheikundeachtergrond. Maar wat me aantrok was de vermelding dat ik bereid zou zijn om te reizen en in een ander land te wonen.

Lees ook:   Hugo Boss Hugo Woman Eau de Parfum

Wat me echt overtuigde, was toen ik een parfumeur ontmoette die me alles vertelde over zijn werk, en ik besefte dat het precies was wat ik wilde doen. Het had zowel artistieke als wetenschappelijke aspecten aan het werk, waarvan ik wist waar mijn sterke punten en capaciteiten liggen.

Waar heb je parfumerie gestudeerd? Wat was het belangrijkste dat je daar hebt geleerd?

Ik had het geluk dat ik aan de parfumerieschool van Givaudan kon studeren, terwijl die in Grasse was. Ik had een leraar, Francoise Marin, die erop stond dat we nieuwsgierig waren.

Dat is me bijgebleven en heeft ook gevoed hoe ik het leven in het algemeen zie. Ik sta altijd open voor nieuwe ideeën. Dat is een van de belangrijkste dingen van parfumeur zijn.

Wat was de eerste geur die je creëerde en wat vind je er nu van?

Ik heb twee verschillende parfumerielevens gehad. Ik ben begonnen als parfumeur in consumentenproducten (wasmiddel, zeep en shampoo). En in 2016 ben ik toegetreden tot het fijne geurteam van Givaudan.

Er zijn twee geuren die ik destijds heb gemaakt: Tom Ford Bois Marocain EDP [2009] en Eau de Sisley 3 EDP [2009]. Ik ben nog steeds erg trots op hen. Ze zijn allebei rauw en drukken tegelijkertijd heel erg uit wat ik leuk vind in de parfumerie – een centrale focus op natuurlijke grondstoffen.

Hoe zou je jezelf omschrijven als parfumeur?

Dat is een moeilijke vraag om te beantwoorden. Ik hou van wat ik doe en voel me zo gezegend om te kunnen doen wat ik elke dag doe. Maar het was een lange en moeilijke weg, soms behoorlijk hobbelig.

Ik zou hier niet zijn geweest als het niet voor veel mensen was geweest, geluk, maar ook veel hard werken en geduld. Ik probeer positief te zijn, een gelukkige kijk op mijn leven te hebben en mensen te respecteren. Ik hoop dat dat terugkomt in mijn werk.

Lees ook:   Dior Capture Totale Cell Energy Eye Cream

Waar was de opdracht voor Lancôme Idôle?

Fernweh Editions Kaarsen

Het was om een nieuw olfactorisch profiel te creëren dat de jongere generatie zou aanspreken, maar ook wereldwijd. Het was een uitdagende opdracht.

Givaudan [the Swiss fragrance and flavour company she works for] had op dat moment een interessante studie gedaan om te begrijpen wat internationaal aantrekkelijk was. Het idee van de geur van netheid was belangrijk.

Met mijn achtergrond en vroege ervaring in andere productcategorieën, had ik een idee van wat kon ruik schoon. Dus creëerde ik dit Clean &Glow-akkoord, dat meteen geliefd was bij de geurontwikkelaars van Lancôme.

Idôle is de eerste nieuwe geur van het merk na het enorme succes van La Vie est Belle. Voelde je enige druk om nog een blockbuster te maken?

De druk was natuurlijk enorm. Dat is het nog steeds; de tijd zal leren hoe idôle het zal doen. Maar we hadden een geweldig team en L’Oréal [the owner of Lancôme] had ook diezelfde druk.

Iedereen was geëngageerd en we hebben hard gewerkt. We hadden een doel en op de een of andere manier werd de druk omgezet in een positieve motivatie.

Je hebt de geur samen met Adriana Medina-Baez en Nadège le Garlantezec gecreëerd. Hoe werkt dit soort samenwerking? Ben je verantwoordelijk voor verschillende onderdelen?

Het creatieproces is verschillend voor verschillende projecten. Het belangrijkste is om goede communicatie binnen het team te hebben.

Voor dit project hebben we allemaal op veel verschillende manieren gewerkt. We probeerden elk iets speciaals aan de geur te geven en werkten er ook aan in een technisch aspect, dat wil zeggen in termen van krachtdiffusie en langdurige duurzaamheid.

Fernweh Editions Kaarsen

Ieder van ons bracht iets specifieks mee, maar dat was in het begin niet helemaal gedefinieerd. Het komt een beetje naar buiten vanwege onze geschiedenis, onze achtergrond en de grondstoffen waar we van houden.

Heb je recensies van de geur gelezen?

Lees ook:   Bruno Banani Woman's Best Eau de Parfum

Ik ben nog steeds te nerveus om ze te lezen. Ik denk dat ik zal wachten.

Je bent getrouwd met parfumeur Antoine Maisondieu [creator of Tom Ford Shanghai Lily EDP, Valentino Donna EDP and Comme des Garçons Play Black EDT] en werken voor hetzelfde bedrijf. Hoe steun je elkaar?

Antoine en ik zijn al een tijdje gescheiden, zes jaar. Maar we ontmoetten elkaar op de parfumerieschool en waren vrienden en collega’s voordat we man en vrouw waren. Daar zijn we op teruggekomen.

Als vrienden en collega’s, maar met nog iets bijzonders in ons, vertrouwen we elkaar enorm. Het is een kwestie van veel dingen delen, of het nu ideeën of informatie is, of kritisch advies over elkaars parfums.

Aan welke andere projecten werk je nog meer?

Ik heb net een nieuwe geur voor Etat Libre d’Orange (ik hou van dit merk).

Ik werk ook samen met een aantal andere collega’s aan verschillende projecten, wat erg leuk is omdat ik van hen leer. En ik begin met veel nieuwe ideeën, maar het is nog te vroeg om te zien waar ze zullen eindigen.

EVERFUMED’S OORDEEL OVER LANCOME IDOLE

Op het eerste gezicht lijkt Lancôme Idôle misschien een gewone, zij het hoogwaardige rozengeur gemaakt van de beste ingrediënten. Breng er echter tijd mee door en deze EDP onthult meer complexiteit.

Peer zet de toon. Het is delicaat zoet, maar gereserveerd. Dit is een rozengeur en twee essences (een absoluut en rozenwater) zijn gebruikt om het de ster van de show te maken.

Het is fris, puur, groenachtig (bloemblaadjes en bladeren) en zonder de gedurfde theatrie van het genre. Jasmijn is heel erg op de achtergrond. De white musks drydown behoudt de pure vibe. Een lange levensduur is indrukwekkend, als dat belangrijk voor je is.

Lancôme wilde een zuivere geur. Maisondieu en haar mede-makers hebben de opdracht ruimschoots gehaald. Dit schone aspect komt tot uiting in een verrassend opvallende zeepsop, wat het Clean &Glow-akkoord zou kunnen zijn dat Maisondieu heeft gemaakt.