Interview met parfumeur Sonia Constant

De eerste geur die Sonia Constant creëerde was de weinig bekende s.Oliver Sports 1 Female) in 2006. Sindsdien heeft de veelzijdige Franse parfumeur een indrukwekkende lijst met creaties voor designer-, niche- en celebritymerken opgesteld, waaronder:

Dit bericht kan affiliate links bevatten, wat betekent dat we een kleine commissie verdienen op aankopen via de links (zonder extra kosten voor u). Dit verandert onze mening niet, maar helpt wel om de site te ondersteunen. Bedankt!

  • Guerlain Aqua Allegoria Tiare Mimosa EDT (2009) ·
  • Les Liquides Imaginaires Fortis EDP (2011) ·
  • Montblanc Embleem EDT (2014)
  • Eau de Lacoste L.12.12 Geel EDT (2015)
  • Coach De Geur EDT (2016)
  • Tom Ford Ombré Leder 16 EDP (2016)
  • Mugler Keulen Fly Away (2018)
  • Jean Paul Gaultier La Belle EDP (2019)

In 2018 nam ze een gedurfd risico om haar eigen geurlijn, Ella K Parfums, te lanceren om een uitlaatklep te bieden voor haar overvloedige creativiteit. Dit is niet altijd mogelijk binnen de grenzen van het produceren van geuren die voldoen aan de merkvereisten.

Narciso Rodriguez Pure Musc For Her EDP, haar nieuwste geur voor de Cubaans-Amerikaanse modeontwerper, werd in 2019 gelanceerd. Met haar behendige touch is het nu al een commercieel (en kritisch) succes.

Constant nam de tijd uit haar drukke agenda jongleerwerk voor Givuadan en haar eigen bedrijf om te praten over inspiratie en de creatie van Pure Musc For Her.

Sonia Constant Interview

Je bent een productieve schepper. Hoe zorg je ervoor dat je geïnspireerd blijft?

Mijn creaties moeten herkenbaar zijn – dit is het eerste criterium om ervoor te zorgen dat ik geïnspireerd blijf. Ik heb zoveel dagelijkse inspiratie, maar het moeilijkste deel is om een akkoord om te zetten in een parfum zonder de identiteit van het eerste idee te verliezen.

Werken op de automatische piloot is niet goed voor de schepping, dus ik beoefen drie tot vier keer per week meditatie om contact te maken met het diepe zelf. Het helpt mijn hoofd leeg te maken en geeft ruimte voor nieuwe ideeën.

Wat wil je dat je creaties doen?

Om een emotie op te wekken en een onvergetelijk spoor achter te laten. Ik ben zo blij als mensen me vertellen dat Pure Musc For Her een geweldig parcours heeft. Ik vecht altijd tegen homogenisatie, daarom wilde ik geen gourmand of fruitige noten in deze geur gebruiken.

Wat was de opdracht voor Pure Musc voor Haar?

Om een muskusachtige geur te creëren, rekening houdend met het hart van muskus dat de heer Narciso Rodriguez dierbaar is, en om het maximaal te pushen.

Waren er uitdagingen bij het voldoen aan deze opdracht?

Het lijkt eenvoudig, maar in werkelijkheid zijn muskussen bodemnoten en is het moeilijk om er kracht aan te geven. Het is niet alleen een kwestie van het hart van muskus met drie vermenigvuldigen – het is veel complexer en technischer dan dat.

Toen ik op de parfumerieschool in Givaudan zat, wilde ik een geur creëren die alleen uit muskus bestond. Maar ze hebben andere facetten en contrasten zoals bloemige en/of houtachtige noten, zoals in Pure Musc For Her, nodig om op hun best te zijn.

Ik was niet in staat om dit te bereiken toen ik een junior parfumeur was. Ik heb de afgelopen 20 jaar de nodige technieken verworven om deze geur te realiseren.

Lees ook:   MAC Prep + Prime Lip primer

Ik had ook andere beperkingen in dit project: Maak het op een Narciso Rodriguez-manier en op een modernere manier dan For Her. En de geur moest gelaagd kunnen worden met de andere geuren in de lijn.

Waarom werk je graag met muskus?

Ik ben dol op musks omdat ze op je huid en kleding blijven zitten. Omdat ze de grondstof zijn die het beste met de huid mengt, zijn ze als een tweede huid die gemakkelijk een deel van je wordt. Ik vind ze sensueel en verslavend.

Alle Narciso Rodriguez geuren hebben een sterk herkenbaar muskus DNA. Pure Musc For Her creëren in een landschap vol fruitige/gourmand geuren is een reëel risico en ik hou van mensen die risico’s nemen.

Je hebt een aantal geuren gemaakt voor Narciso Rodriguez, waaronder Fleur Musc For Her EDP en Rouge EDT/EDP. Hoe is het om met mr. Rodriguez te werken? Hoe betrokken is hij bij het creëren van de geuren?

Het is een absolute eer om voor hem te mogen werken. De heer Rodriguez bepaalt welke geur we gaan herwerken (in het begin stel ik verschillende geuren voor). Er is een team bij Shiseido [the Japanese company that has the licences for Narciso Rodriguez, Dolce & Gabbana and Issey Miyake fragrances] met wie ik elke week in direct contact sta, maar hij keurt de geur goed in de verschillende stadia van zijn ontwikkeling. Natuurlijk keurt hij ook de laatste proef goed – die in de fles gaat.

Formules zijn erg belangrijk in de parfumerie. Hoe zou u uw formules omschrijven?

Ik doe mijn best om korte formules te schrijven en er zeker van te zijn dat elk ingrediënt een rol speelt.

Lees ook:   StriVectin Advanced Retinol Eye Cream

Hoe lang heb je erover gedaan om deze geur te creëren?

Bijna een jaar.

Heb je Pure Musc for Her reviews gelezen? Zijn ze belangrijk voor je?

Ik lees er een paar, maar ik ben niet geobsedeerd door wat mensen denken.

Wat zouden fans van je creaties verbaasd zijn om over je te weten?

Ik ben heel onhandig. En ik heb geen richtingsgevoel, wat een beetje grappig is voor een vrouwelijke reiziger.

Fernweh Editions Kaarsen