Interview met parfumeur Sophie Labbé

Sophie Labbé’s eerste grote commerciële hit – de klassieker Givenchy Organza EDP (1996) – was geen toevalstreffer. De in Parijs gevestigde parfumeur had al laten zien dat ze voorbestemd was voor grote dingen toen ze in 1997 afstudeerde als beste van haar klas aan de parfumschool.

Dit bericht kan affiliate links bevatten, wat betekent dat we een kleine commissie verdienen op aankopen via de links (zonder extra kosten voor u). Dit verandert onze mening niet, maar helpt wel om de site te ondersteunen. Bedankt!

In haar carrière van meer dan drie decennia heeft ze gewerkt voor grote geurbedrijven zoals Givaudan, IFF en, meest recent, Firmenich, waar ze de functie van belangrijkste parfumeur bekleedt (ze trad in 2019 in dienst bij het Zwitserse bedrijf).

Onderweg, Sophie Labbé heeft samengewerkt met armaturen zoals Carlos Benaïm en Sophia Grojsman. Haar vindingrijkheid heeft ervoor gezorgd dat ze haar eigen stempel heeft gedrukt met een verscheidenheid aan uitstekende creaties, waaronder:

 • Hugo Boss Boss Vrouw EDP (2000)
 • Cacharel Promesse EDT (2005) ·
 • Estée Lauder Puur Wit Linnen EDP (2006)
 • Guerlain Keulen du 68 EDC (2006)
 • Bvlgari Jasmin Noir EDP (2008) ·
 • Kylie Minogue Sexy Lieveling EDT (2008)
 • Yves Saint Laurent Parisienne EDP (2009) ·
 • Lancôme Ô d’Azur EDT (2010) ·
 • Calvin Klein Beauty EDP (2010) ·
 • Salvatore Ferragamo Signorina EDP (2011) ·
 • Elie Saab Meisje van Nu EDP (2017)
 • Floraïku De Maan en I EDP (2017)
 • Memo Tamarindo EDP (2018)
 • Tiffany &Co Tiffany &liefde voor hem EDT (2019)
 • Jo Malone Cypress &Grapevine Keulen Intens (2020)

In 2021 maakte ze deel uit van de jury van de prestigieuze 14e François Coty Award, een erkenning van haar autoriteit in de industrie. Ze was de eerste vrouw die de prijs won in 2005.

In dit interview heeft Sophie Labbé spreekt met Everfumed over haar parfumstijl, inspiratie en AI.

Fernweh Editions Fern &Bloemblaadjes Kaars

Wie of wat heeft jou het meest beïnvloed om parfumeur te worden?

Ik was toen naïef en wist niet eens dat dit beroep bestond. Hoewel ik opgroeide, was ik me altijd bewust geweest van de geur van de natuur, omdat mijn vader wijn produceerde in het westen van Frankrijk. Nadat ik vanuit Charente-Maritime naar Parijs was verhuisd, begon ik echt een breder scala aan geuren te krijgen.

Lees ook:   Amouage Imitation for Men Eau de Parfum

Op een dag las ik een artikel over ISIPCA, een school voor geur, en ik dacht meteen dat dit beroep iets voor mij was, maar omdat ik er niets van wist, was mijn wens om een parfumeur te ontmoeten.

Dat werd in 1985 toegekend toen ik Jean Kerléo ontmoette, de huisparfumeur van Jean Patou. Ik heb de hele middag met hem doorgebracht en besefte de complexiteit van dit vak. Ik begon het proces te begrijpen en dit is wat ik wilde doen.

Wat was je debuutgeur en hoe is je stijl sindsdien geëvolueerd?

Mijn eerste geur was G Gigli EDT voor het Italiaanse merk Romeo Gigli in 1994. Het had de geur van bessen, rood fruit en was erg groen en muskusachtig. Ik herinner me dat de fles de vorm had van de lamp van de geest in Aladdin.

Mijn stijl is geëvolueerd. Dit is een beroep waar je elke dag van leert. Hoe meer je dit werk doet, hoe beter je weet over de affiniteit van ingrediënten, zodat je een beter begrip hebt van wat er voor jou beschikbaar is. Ik heb mijn formules ingekort.

Ik geniet ervan als het parfum uniek is en de structuur van de formule duidelijk is.

Je hebt verschillende klassiekers gemaakt (bijvoorbeeld Givenchy Organza, Bvlgari Jasmin Noir). Wat maakte deze geuren tot zulke successen?

Dat is een moeilijke vraag. Iedereen wil het recept voor succes weten, maar er is er geen.

Wat ze wel gemeen hebben is memorabiliteit, een krachtige signatuur en de emotie die ze mensen brengen.

Hoe werk je het liefst?

Ik werk graag op mijn kantoor – iets wat ik echt begreep tijdens de periode van Covid-opsluiting. Het is belangrijk om mijn sfeer te hebben als ik werk. Ik wil omringd worden door mijn beproevingen, mijn flessen grondstoffen. Ook mijn blotters om de evolutie van het parfum te controleren.

Lees ook:   Shiseido Benefiance Wrinkle Smoothing Cream Enriched

Hoewel je alleen in deze baan werkt, moet je ruilen en contact maken met andere mensen om geïnspireerd te worden en te groeien. Ik vind het ook leuk om de klanten te ontmoeten en woorden van inspiratie van hen te krijgen.

Komt inspiratie gemakkelijk naar je toe?

Inspiratie is overal. Het kan komen van reizen of het kan zijn wanneer ik een boek lees en er is een beschrijving die ervoor zorgt dat ik wil spelen met een specifieke bloem of sfeer.

Het kan ook afkomstig zijn van ingrediënten – naturals of moleculen – die in ons palet thuishoren. Dit is iets waar ik zo van genoot toen ik bij Firmenich kwam – het was als een kerstcadeau!

Ten goede en ten kwade is de parfumerie nog steeds gehuld in mysterie. Wat zouden mensen het meest verbaasd zijn om te weten over het scheppingsproces?

Mensen denken dat we geuren bedenken, terwijl het in feite een combinatie is van intuïtie en rationalisatie.

Het creëren van een geur brengt veel modificaties met zich mee, talloze processen van vallen en opstaan, waarna we alleen de beste resultaten voor onze klanten selecteren.

Fernweh Editions Kaarsen

Wat is de belangrijkste ontwikkeling in de branche sinds je je voor het eerst kwalificeerde om parfumeur te worden?

Er zijn veel ontwikkelingen in de industrie geweest sinds ik meer dan 30 jaar geleden voor het eerst begon, maar degene die voor mij het meest recent is en waar ik bij betrokken was, was het project dat ik in 2021 voor Bvlgari Serpenti heb gedaan.

Ik had een innovatieve samenwerking met het merk en de mediakunstenaar/regisseur Refik Anadol.

Lees ook:   Clinique Smart Clinical Multi-Dimensional Revolumize Huidtype 1/2/3/4

Met behulp van AI nam ik een overweldigend aantal sensaties en inputs die het regenwoud biedt en transformeerde ze in een geur die overal in de galerij werd gespoten, waarbij de geurnoten werden geassocieerd met de kunst van Refik.

Dat was een primeur! Ik heb ook inspiratie opgedaan door de beelden te observeren die Refik voor de tentoonstelling heeft geselecteerd.

Versace Pour Femme Dylan Turquoise EDT uit 2020 is een van je recente parfums. Iets ongewoons aan de creatie ervan?

Er hing een glamoureuze sfeer rond het project omdat het met Versace was en vanwege de begeleiding van Donatella Versace.

Voor de lancering hebben we een film gefilmd in hun atelier in Milaan, dus ik had de kans om op dezelfde plek te zijn waar Gianni Versace woonde en waar alle prachtige couture werd bewaard. Dat was iets ongewoons en bijzonders.

Welk project heb je net afgerond waarover je ons kunt vertellen?

Het is een geheim! Er wordt bij wijze van spreken gekookt in de keuken. We kunnen nog niets zeggen.

Welk parfum draag je het meest als je niet aan het werk bent?

Bvlgari Patchouli Tentation is de geur die ik op dit moment draag. Dit is eigenlijk de eerste geur die ik heb gemaakt die ik vaak draag.

Sophie Labbe Interview - Bvlgari Splendida Patchouli Tentatie EDP
Bvlgari Splendida Patchouli Tentation EDP

Afgezien van parfums, wat zijn je andere grote liefdes?

Ik hou van reizen, tuinieren en lezen. Ik lees nu veel meer dan voorheen. Mijn favoriete auteur is nog steeds Aki Shimazaki, maar ik ben ook net begonnen met het lezen van de Cazalet serie boeken van Elizabeth Jane Howard.

Fernweh Editions Kaarsen

Het speelt zich af in het 19e-eeuwse Engeland, net na Tweede Wereldoorlog, en het gaat over een familie in de business van exotisch hout – misschien is dat waarom ik het zo leuk vind.