Maak je eigen parfum: creëer een unieke geur

Er gaat niets boven een goed parfum! Iedereen houdt ervan om een speciale kenmerkende geur te dragen die hun unieke stijl en persoonlijkheid versterkt.

Dit bericht kan affiliate links bevatten, wat betekent dat we een kleine commissie verdienen op aankopen via de links (zonder extra kosten voor u). Dit verandert onze mening niet, maar helpt wel om de site te ondersteunen. Bedankt!

In feite heb je waarschijnlijk gemerkt dat bepaalde geuren je onmiddellijk aan een persoon of een plaats kunnen herinneren. Dat komt omdat ons reukvermogen nauw verbonden is met het geheugen; meer dan al onze andere zintuigen.

Dit betekent ook dat het parfum dat je draagt anderen aan je kan laten denken wanneer ze het ruiken. Het is een geweldige manier om een blijvende indruk achter te laten! Het enige nadeel is…  met de duizenden parfums die nu beschikbaar zijn, is er altijd een kans dat je uiteindelijk dezelfde als iemand anders draagt.

Als je wilt dat je kenmerkende geur uniek van jou is, waarom zou je dan niet je eigen geur maken?

Het maken van je eigen parfum is veel gemakkelijker dan veel mensen zich realiseren. Het is ook een geweldige manier om je stijl en persoonlijkheid te laten zien door middel van geur.

Fernweh Editions Fern &Bloemblaadjes Kaars

Een ander voordeel is dat je precies weet wat je krijgt. Je kunt ervoor kiezen om een parfum te maken dat vrij is van de ingrediënten die soms bijwerkingen op je huid kunnen veroorzaken, zoals sommige commerciële parfums dat kunnen.

Lees ook:   Armani Emporio Stronger With You Intensely Eau de Parfum

Hoe maak je je eigen geur

Je hoeft geen expert in cosmetica te zijn om je eigen parfum te maken. Voordat je begint met het googelen van parfumrecepten, is het een goed idee om na te denken over het soort geur waarvan je denkt dat het jou het beste zou vertegenwoordigen.

Zoek naar parfumrecepten die je een gedetailleerde beschrijving geven van de geur die ze zullen produceren. Natuurlijk is het onmogelijk om precies te weten hoe een parfum zal ruiken totdat je het zelf maakt – dus je zult op je gevoel moeten gaan!

Als je nog nooit eerder je eigen cosmetica hebt gemaakt, ben je misschien een beetje overweldigd door de ingewikkeld klinkende namen van ingrediënten die in parfumrecepten worden genoemd. Maar maak je geen zorgen: deze zijn meestal direct verkrijgbaar bij online cosmeticawinkels.

Vergeet ook niet dat elk parfum – of je het nu koopt of maakt – anders op je huid zal ruiken dan in de fles. Wanneer je parfum op je huid aanbrengt, reageert het met je eigen specifieke chemie. Dit kan betekenen dat het een iets andere geur produceert.

Hoe een parfum helemaal opnieuw te formuleren

Om een parfum te creëren dat uniek is voor jou, hoef je alleen maar de recepten die je online vindt aan te passen of aan te passen. Jij hebt de touwtjes in handen! Natuurlijk kan het wat experimenteren vergen om de formule precies goed te krijgen – maar dat maakt allemaal deel uit van het plezier.

De basis van het maken van parfums is eigenlijk heel eenvoudig. Je kunt zelfs recepten kiezen op basis van volledig natuurlijke ingrediënten.

Lees ook:   Yves Saint Laurent Y Men eau de parfum Eau de Parfum

Veel van deze zullen een mengsel van essentiële oliën in combinatie met een basisolie bevatten, samen met alcohol en water. Een standaardrecept kan bestaan uit jojoba of zoete amandelolie, ethanol, plus uw keuze aan essentiële oliën.

Etherische oliën zorgen voor de geur in je parfum, dat eigenlijk ‘noten’ wordt genoemd. Elke notitie is gecategoriseerd op basis van hoe lang het op uw huid blijft.

Topnoten zijn de meest vluchtige, wat simpelweg betekent dat ze zich het snelst verspreiden. Hartnoten gaan iets langer mee, terwijl de basisnoten het langst meegaan.

Brugnoten verdampen vrijwel onmiddellijk, daarom zijn ze meestal een optionele toevoeging. Ze worden over het algemeen gebruikt om de rest van de geur aan elkaar te “knopen”.

Voorbeeld parfum recept

Hier is een voorbeeld van een parfummengsel dat essentiële oliën gebruikt:

  • Totaal etherische oliën: 25 druppels
  • Basisnoten: 7 druppels
  • Hartnoten: 7 druppels
  • Topnoten: 6-7 druppels
  • Bridge notes: 1-2 druppels (optioneel)

Dus, welke essentiële oliën moet je kiezen? Dit is het belangrijkste van allemaal! Hier zijn enkele nuttige voorbeelden voor elke notitie (basis, midden, boven en brug):

Topnoten: bergamot, jasmijn, lavendel, citroen, limoen, neroli, orchidee, roos

Fernweh Editions Kaarsen

Hartnoten: kruidnagel, geranium, citroengras, neroli, nootmuskaat, ylang-ylang

Basisnoten: cederhout, kaneel, patchouli, sandelhout, vanille, mos, korstmos, varen

Bridge notities: vanille, lavendel

Vergeet niet dat de volgorde waarin ingrediënten worden gemengd de geur zal beïnvloeden. Je moet je ook realiseren dat essentiële oliën met verschillende snelheden verdampen, dus de geur van je parfum zal veranderen Tijd.

Zodra je je parfum hebt gemaakt, bewaar je het in een afgesloten fles gemaakt van donker glas en houd je het uit de buurt van warmte en licht. Licht en blootstelling aan lucht breken veel essentiële oliën af.

Lees ook:   Sisley Phyto Teint Ultra Eclat Foundation

Een andere geweldige manier om parfum te maken is met vers gehakte bloemen. Hierdoor kun je experimenteren met verschillende soorten en combinaties op verschillende momenten van het jaar.

Hoe parfum te maken met bloemen

Om parfum uit bloemen te destilleren, pak je een kom en leg je een kaasdoek over de bovenkant zodat het de rand bereikt. Leg vervolgens de bloembloesems op de kaasdoek en giet er langzaam water overheen. Dek de kom af en laat de bloemen een nacht trekken (zoals een thee!)

Haal de volgende dag het kaasdoek uit de kom en knijp het water uit in een pot. Laat het allemaal sudderen totdat er maar een zeer kleine hoeveelheid vloeistof overblijft – ongeveer een theelepel. Dit is jouw parfum!

Giet deze kleine hoeveelheid vloeistof in een kleine donkere fles met een luchtdichte afdichting. Bewaar het op een koele plaats uit de buurt van licht en warmte.

Fernweh Editions Kaarsen

En geniet ervan!