Melle Cleo is een geur gecreëerd door Anaïs Biguine in 2015. Deze geur is opgenomen in de serie parfums Les Cocottes de Paris, gewijd aan Belle Époque en zijn belangrijke deel – de courtisanes. Vandaag review ik Melle Cleo Les Cocottes de Paris en vertel ik je iets over dit boeiende en unieke tijdperk.

Belle Époque en Cleo de Merode

Belle Époque is een periode van wereldgeschiedenis (voornamelijk in Europa, maar ook in Engeland, de VS en het Russische Rijk) tussen de laatste decennia van de 19e eeuw en 1914. Het begin van de Eerste Wereldoorlog wordt beschouwd als het einde van Belle Époque.

In die tijd werd Parijs de stad, waar de kunsten bloeiden. De schilders als Henri Matisse, Edgar Degas, Modigliani en anderen creëerden hun meesterwerken.

Guy de Maupassant en Émile Zola schreven hun boeken, waar we tot op de dag van vandaag van houden. Diaghilev en de Ballets Russes veroverden het podium en de harten. En ze dansten op de muziek van de grote Igor Stravinsky en Maurice Ravel.

Die tijd was vol kunst in welke vorm dan ook, schoonheid en vrijheid. En die tijd zou niet mogelijk zijn zonder de courtisanes van Parijs.

Beraud Jean, 1900, Après l’Office à l’Eglise de la Ste-Trinité

De courtisanes waren de inspiratie van kunstenaars, hun geliefden en soms de grootste liefde van hun leven. Ze hadden alles: glorie, geld, dure sieraden, appartementen. Hun schoonheid en charme konden hen alles geven.

Maar zoals we weten, is schoonheid van korte duur en het einde van het leven van veel courtisanes was niet zo briljant.

Lees ook:   Kiehl's Natural Baby Cream For Face & Body

Van deze mooie dames was Cleopatra of Cleo de Merode de mooiste. Schilders adoreerden haar schoonheid en tekenden haar portretten. Ze werd het eerste professionele fotomodel en haar foto’s en kaarten waren populair in elke hoek van Europa.

Ze was stijlicoon en alle vrouwen probeerden haar kapsel te kopiëren.

Cleo de Merode was ballerina en danste op alle bekende podia van Frankrijk, Europa en zelfs in de VS. In die tijd werden alle dansers, ballerina’s, cabaretzangers en circusartiesten beschouwd als courtisanes.

Cleo had last van geruchten over haar relaties met rijke en invloedrijke mannen.

Het gerucht over haar liefdesrelatie met de Belgische koning Leopold II was een schok voor haar. Ze probeerde haar goede naam te beschermen, maar het publiek wilde haar niet geloven.

Foto van Cleo de Merode door Reutlinger, 1901

Cleo hield meer van dansen dan van wat dan ook en gaf zelfs op 50-jarige leeftijd optredens. In 1955 publiceerde ze haar memoires «Le Ballet de ma vie» (De dans van mijn leven). Cleo de Merode overleed in 1966 op 91-jarige leeftijd.

Deze mooie vrouw was de muze en werd de inspiratie van vele meesterwerken. Haar gezicht was het gezicht van Belle Époque. En ook nu blijft ze verschillende kunstenaars inspireren. Dit keer is het een Franse parfumeur Anaïs Biguine.

Parfum review van Melle Cleo Les Cocottes de Paris

Melle Cleo opent met een heldere zuurzoete geur van lychees omringd door de frisheid van bergamot. De noot van palissander geeft dit parfum zijn zachte bloemig-houtachtige aroma.

Na een tijdje verschijnt het prachtige bloemenhart met roos en nachtbloeiende cereus. De noot van ylang-ylang voegt aan dit bloemenboeket zijn aantrekkelijke en zoete aroma toe.

Lees ook:   Shiseido Ginza Gift Set

Сotton bloem in de basis geeft deze geur zijn zachte en lichte geur met enkele muskusachtige nuances, terwijl de noot van korstmos Melle Cleo Les Cocottes de Paris zijn expressieve en diepe houtachtig-aardse geur met lichte vochtige accenten brengt.

Melle Cleo is erg mooi, omhullend en gezellig parfum. Soms doet deze geur me denken aan de geur van Turks fruit. Maar na een tijdje begint het me te herinneren aan de geur van oude boeken en hun pagina’s.

Deze zachte en een beetje zoete geur van oude boeken met woorden, die je ziel raken…

Melle Cleo is het parfum met een charmant vintage geluid, dat je terugbrengt naar het mooiste tijdperk, La Belle Epoque.

Notities: Palissander, Bergamot, Litchi, Nachtbloeiende Cereus, Roos, Ylang-Ylang, Korstmos, Katoenbloem.

Als het een plek was, zou het achter het gordijn van een oud theater zijn.

Als het een kleur was, zou het vervaagd beige zijn met roze en goud.

Als het één woord was, zou het twee zijn: mooi tijdperk.

En tot het laatst…

Ik denk dat deze geur de gemoedstoestand en ziel van Cleo de Merode weerspiegelt. Het gaat niet om haar bewogen heldere leven, maar om haar innerlijke ervaring.

Ondanks het beeld van de verleidster had ze een heel zacht hart en ziel. Haar schoonheid was een geschenk en tegelijkertijd een obstakel. Als je goed kijkt, zie je een beetje verdriet in haar mooie ogen. En ik voel dit verdriet ook in Melle Cleo parfum, maar een beetje een ander verdriet.

Constant Puyo, circa 1900

Lees ook:   Collistar Attivi Puri Salicylic Acid + Niacinamide Cream

Deze geur is een verlangen naar de prachtige en onvergetelijke tijd, die Belle Epoque was. Er was geen andere tijd, zoals Belle Epoque en er zal nooit meer zijn.

Het was mijn parfum review van Melle Cleo Les Cocottes de Paris Anais Biguine. Blijf Ventvenir lezen voor meer parfumrecensies, verschillende gidsen en nuttige informatie over geuren.

Klik hier om Ventvenir te abonneren en eerst de laatste updates te ontvangen.

Je kunt me ook vinden en volgen op Instagram, Sjilpen en Pinterest.