Oud Silk Mood by Maison Francis Kurkdjian kopen, review en aanbieding

Oud Silk Mood by Maison Francis Kurkdjian

Bekijk de prijs

Toen ik een tijdje geleden een karafje OUD Silk Mood kreeg, heb ik het openen ervan een tijdje uitgesteld. Het ‘oud’-gedeelte in de naam bracht een duidelijke frisson teweeg, op een negatuve manier als krijt op een schoolbord, een erkenning dat oud nu overal lijkt te zijn, ook in de mainstream. Maar het feit dat het van Maison Francis Kurkdjian afkomstig was, was de aanleiding voor mijn innerlijke Parfumstem: “Open het, jij dwaas! Waar wacht je op?”

Inderdaad. Waar wachtte ik op? Ik wist dat het niet goed zou zijn. Francis Kurkdjian is een meesterparfumeur die al meer dan vijfentwintig jaar geuren voor mannen creëert voor zowel de mainstream als de nichelijnen. Le Male voor Jean Paul Gauthier, wat zijn eerste grote hit was, Eau Noire voor Christian Dior, Narciso Rodriguez voor haar, Iris Nobile voor Acqua di Parma, Lady Vengeance voor Juliette Has A Gun, zijn er maar een paar waar we over hebben geschreven. Met partner Marc Chaya heeft hij ook zijn eigen niche-merken, Maison Francis Kurkdjian en Indult, gebouwd. Absolue pour Le Soir, Baccarat Rouge 540 en Reve en Cuir zijn enkele geuren die we hebben opgesomd en die zijn wonderbaarlijke talent voor het creëren van ongewone, zwijmelwaardige geuren, die emblematisch zijn voor het beste van de hedendaagse Franse parfumerie, laten zien.

Francis Kurkdjian bracht in 2012 zijn geur uit met de naam OUD, een van de eerste van de luxe nichemerken die zich richtte op deze vreemde noot die zo vreemd is voor westerse neuzen. Geneeskrachtige, vochtige, muffe, bijna zure, oud is gedistilleerd uit het sap van agarhoutbomen die geïnfecteerd zijn met een specifieke schimmel. Het wordt al eeuwenlang gebruikt in parfums uit het Midden-Oosten, vaak in combinatie met zoete bloemennoten in dichte, zware oliehoudende zolders (parfums).

Lees ook:   Marc Jacobs Daisy Love Eau de Toilette

Bekijk de prijs

Op zijn website zegt hij:

“Oud is de ambergris van de 21ste eeuw – dierlijk, mysterieus en toch plantaardig… Ik koos een beschermde graad van Laotiaanse oud die aan mijn eisen en esthetische criteria voldeed: een fruitig facet dat doet denken aan perzik, een saffraanaccent, een droge, wasachtige kant, de beroemde dierlijke noot, en potentie. Want oud hout resoneert met intense, weelderige bloemen, niet met de transparantie van vage, vluchtige akkoorden. Intoxicerende jasmijn en sensuele roos zijn vooral de favoriete bloemen…”

Kurkdjian’s OUD is anders. Met behulp van de oud afkomstig uit Laos, leek zijn OUD geur van binnenuit te worden aangestoken, bijna transparant, en het was een direct succes.

Na dit succes introduceerde hij in 2013 de OUD Moods Collectie, drie geuren geïnspireerd op het gevoel van verschillende stoffen, Fluweel, Kasjmier en Zijde. OUD Silk Mood is de klassieke combinatie van oud en roos, en het is prachtig. In de extrait de parfum versie is de roosnoot vanaf de eerste vleug, koel en peperig-groen met een fruitige appel-zoetheid van blauwe kamille, die stralender wordt naarmate het warmer wordt op mijn huid, maar deze Bulgaarse roos absolue wordt in balans gebracht door warme aardse oud als het zich in het hart beweegt. Voordat OUD Silk Mood overweldigd wordt door de roos/oud akkoord, geeft droge groen-grassige papyrus hem vleugels, zodat hij, als de geur opdroogt, eerder boven lijkt te zweven dan zich stevig op mijn huid te nestelen. De sensatie is absoluut als de aanraking van vederlichte zijde, delicaat en luchtig, maar met een zachte warmte.

Lees ook:   Tom Ford Lost Cherry beoordeeld: Speels, Intens Sensueel &genderloos

Ik hou van vreemde noten in parfums, daarom hou ik van oude geuren. Een van mijn favorieten is Black Aoud van Montale – oud, roos, leer – donker en Gothy, een geur die zeker de juiste gelegenheid vraagt om zijn magie te bewerken. OUD Silk Mood van Francis Kurkdjian is een oud die buiten de lijntjes trekt en oud in het licht brengt, waardoor nieuwe facetten van deze oude noot worden onthuld. De extrait versie, die ik bezit, heeft een zachte waft en blijft acht tot tien uur op mijn huid zitten, en ik hou er elke minuut van.

Eerlijk gezegd. Waar wachtte ik op? OUD Silk Mood is zeker niet goed. Het is een hele nieuwe ervaring. En ik denk dat jongens het ook moeten dragen.

Bekijk de prijs