De geschiedenis is een eeuwige bron van inspiratie voor veel parfumhuizen. En dat is geen verrassing, want onze geschiedenis zit vol fascinerende tijdperken en spannende gebeurtenissen. Vandaag review ik Fin de Siecle Libertine geur, de nieuwste release van dit Canadese niche parfummerk en vertel ik je meer over de tijd die deze geur heeft geïnspireerd.

Fin de Siecle

De term Fin de Siecle wordt vertaald als het einde van de eeuw. Deze term werd vaak toegepast tot het einde van de 19e eeuw en op de culturele fenomenen van die periode.

Het tijdperk van Fin de Siecle wordt gekenmerkt door de verwachting van de betere toekomst, maar tegelijkertijd de angst voor deze toekomst. Het was de tijd van afwijzing van sociale en morele normen, tijd van een pessimistische gemoedstoestand en tijd van decadentie in kunst en leven.

Parfum review van Fin de Siecle Libertine fragranceCharles Hermans, Bij zonsopgang, 1875

Decadentie was de uitdrukking van het tijdperk van Fin de Siecle. Het was de artistieke en literaire beweging, gekenmerkt door estheticisme, individualisme en immoralisme.

De kunstenaars van deze beweging waren tegen oude en academische kunstvormen. Ze waren tegen de morele normen van het Victoriaanse tijdperk en wilden nieuwe manieren vinden om hun visie op de wereld te uiten.

En deze nieuwe visie werd vertegenwoordigd door een afkeer van het gewone dagelijkse leven, door de bereidheid om kunst te maken voor kunst en zelfs door de interesse in mystiek, demonisme en alles wat met de dood te maken heeft.

Oscar Wilde, Charles Baudelaire, Gabriele D’ Annunzio, Théophile Gautier, Aubrey Beardsley en vele andere schrijvers en kunstenaars waren er trots op «de decadenten» genoemd te worden.

Lees ook:   Lancôme La Nuit Trésor Eau de Parfum

Napoleon Sarony, Oscar Wilde, circa 1882

Allemaal hebben ze de meesterwerken van literatuur en kunst achter zich gelaten. Meesterwerken vol protest tegen normen, vol van hun unieke, pessimistische en soms provocerende schoonheid die ook nu nog mensen aantrekt.

De positieve aspecten van die tijd kwamen tot uiting in de term van de Belle Epoque. Maar vandaag zullen we de positieve kant van het einde van de 19e eeuw opzij zetten en de sombere schoonheid van decadentie ervaren met de parfum Fin de Siecle van Libertine geur.

Parfum Review van Fin de Siecle Libertine Fragrance

Vanaf de eerste seconden maakt deze geur indruk met de sterke en een beetje scherpe geur van zwarte bessenknop, met een vleugje roos op de achtergrond.

De opening van Fin de Siecle heeft iets schokkends en zelfs roekeloos, en het brengt perfect de geest van het tijdperk over dat vol toegeeflijkheid en verboden lust was.

En als je niet bang bent om tegen de morele normen en regels in te gaan, zal dit parfum zijn verleidelijke roze hart onthullen met enkele vurige nuances.

parfum review van fin de siecle libertine fragranceHenri de Toulouse-Lautrec, In de Salon van rue des Moulins, 1894

Patchouli geeft deze geur zijn donkere en mysterieuze aards-houtachtige geur, die wordt aangevuld met de noot van eikenmos. Dit expressieve duo brengt in Fin de Siecle de juiste sombere stemming en een beetje pessimistisch geluid, dat was typerend voor die tijd.

De noot van civet met zijn vleselijke muskusachtige geur, maakt Fin de Siecle nog gepassioneerder en provocerender en geeft dit parfum het wilde en ongeremde karakter.

Lees ook:   Bottega Veneta Illusione for Him Eau de Toilette

Klik hier om mijn parfum review van Troubled Spirits van Libertine Fragrance te lezen.

Fin de Siecle Libertine geur is een geweldige belichaming van de tijd die dit parfum heeft geïnspireerd. Dit parfum is wanhopig, teleurgesteld, maar toch verleidelijk en erg mooi.

Fin de Siecle maakt indruk met zijn diepgang, verdriet, passie en natuurlijk met zijn sombere esthetiek. Het is het parfum van toegeeflijkheid, protest, kunst en vrijheid.

parfum review van fin de siecle libertine fragranceEdouard Manet, Een bar in de Folies-Bergère, 1881-1882

Zelfs ondanks de donkere kant van deze geur, heeft het iets teder en aangenaams zoals het geloof in een betere toekomst.

Fin de Siecle Libertine geur is een beetje ouderwets, en daarom nog aantrekkelijker chypre voor moderne decadent, die de tijd mist waarin hij nooit heeft geleefd, maar waartoe zijn ziel behoort…

Notities: Zwarte bessenknop, citrusnoten, Egyptische roos, Patchouli, Eikenmos, Civet.

Als het een plek was, zou het voorheen weelderige, maar nu vervallen woonkamer zijn.

Als het een kleur was, zou het donkergrijs zijn met bordeauxrood.

Als het één woord was, zou het wanhopig zijn.

Het was mijn perrook review van Fin de Siecle Libertine Fragrance. Blijf Ventvenir lezen voor meer parfumrecensies, verschillende gidsen en nuttige informatie over geuren.

Klik hier om Ventvenir te abonneren en eerst de laatste updates te ontvangen.

Je kunt me ook vinden en volgen op Instagram, Sjilpen en Pinterest.