Parfum sterke punten: hoe de juiste geur voor u te kiezen

Als je geïnteresseerd bent in parfum, heb je ongetwijfeld verschillende termen gehoord die worden gebruikt om parfumsterktes te beschrijven, zoals Eau de Parfum, Eau de Toiletteof Eau Fraiche. Als je niet bekend bent met de woordenschat, kan het verwarrend zijn om erachter te komen wat ze eigenlijk betekenen. Wat zijn de sterke punten van parfum en hoe kom je erachter welke bij je past?

Dit bericht kan affiliate links bevatten, wat betekent dat we een kleine commissie verdienen op aankopen via de links (zonder extra kosten voor u). Dit verandert onze mening niet, maar helpt wel om de site te ondersteunen. Bedankt!

Wat zijn de sterke punten van parfum?

NAAM CONCENTRATIE
Pure Parfum/Extrait de Parfum 20-40%
Eau de Parfum (EDP) 15-20%
Eau de Toilette (EDT) 5-15%
Eau de Keulen (EDC) 2-4%
Na Shave/Splash 2-4%
Eau Fraiche 1-3%
Nasomatto Silver Musk Extrait de Parfum Voorbeeld

Parfum / Extrait de Parfum

De meest geconcentreerde en duurste vorm met een olieconcentratie tussen de 20 en 40%. Vanwege deze hoge concentratie heb je slechts 2-3 druppels nodig, en zelfs dat kan bedwelmend zijn voor iemand die het niet gewend is. Extracten worden meestal verkocht in 5-30ml spatflessen, nooit sprays om geen kostbaar sap te verliezen. Soms wordt het ook wel puur parfum, parfum extract of elixer.


Eau de Parfum (EDP)

Wanneer de meeste mensen naar parfum verwijzen, bedoelen ze eigenlijk is eau de parfum | of kortweg EDP. Eau de parfum is een van de meest voorkomende parfumsterktes met de op een na hoogste concentratie geur na parfum, meestal tussen 15% en 20%. Eau de parfum wordt verdund met alcohol en duurt gemiddeld vier tot vijf uur voordat het opnieuw moet worden aangebracht.

Lees ook:   L'Oréal Professionnel Tecni Art full volume Extra mousse force 5

Eau de Toilette (EDT)

Eau de Toilette is een andere populaire geurkracht met een concentratie van 5-15% essentiële oliën in een alcoholbasis. Het is een lichte en gemakkelijk te dragen formulering die meestal 3-4 uur duurt.

Veel parfumeurs creëren dezelfde geur in zowel EDP- als EDT-sterktes, dus als je twee bijna identieke geurflessen vindt, maar de ene is onverklaarbaar duurder dan de andere, is de ene waarschijnlijk een EDT versus een EDP.

Fernweh Editions Fern &Bloemblaadjes Kaars


Eau de Keulen (EDC)

EDC heeft over het algemeen een concentratie van 2% tot 4% en een zeer hoge hoeveelheid alcohol. Dit betekent dat het meestal goedkoper is en in grotere flessen wordt verkocht dan andere geuren.

De term heeft een warrige geschiedenis. De term Keulen wordt vaak gebruikt om te verwijzen naar mannengeuren. In feite betekende de term oorspronkelijk “Water uit Keulen” in verwijzing naar de parfumerie in de stad Keulen, Duitsland die dateert uit 1709.

In moderne geurtermen gaat Eau de cologne, of EDC, echter niet over geslacht of geuren gemaakt in de stad Keulen, maar over geurconcentratie.


Eau Fraiche

Eau Fraiche is de lichtste van de geursterktes met een concentratie van 1% -3% die over het algemeen slechts tot 2 uur duurt. Het belangrijkste verschil met Eau Fraiche is dat het in plaats van een alcoholbasis vooral water is. Dit maakt Eau Fraiche een goede keuze voor mensen met een gevoelige of droge huid.


Waarom zijn parfumsterktes belangrijk?

Er zijn verschillende redenen waarom u uw EDP van uw EDT is belangrijk.

Parfumsterkte beïnvloedt de prijs.

De eerste die de meeste mensen opmerken, zijn de kosten. Hoe hoger de concentratie etherische oliën, hoe duurder de geur. Dat gezegd hebbende, er zijn solide redenen waarom u uw volgende geur misschien niet alleen op basis van prijs wilt kiezen.

Lees ook:   Max Factor Facefinity Bronzer Powder

Sillage en weten hoeveel te spuiten.

Heb je ooit iemand langslopen en een seconde later raakt de geur van hun parfum je? Dit is sillage en verwijst naar hoe breed een parfum kan worden geroken. Hoewel dit afhankelijk is van de tonen van het individuele parfum, zullen over het algemeen hogere concentraties een sterkere geur produceren met minder sap dan meer verdunde. Dus terwijl Parfum kan kleiner en duurder zijn dan een Eau de Toilette, ze pakken ook meer punch.

Levensduur en weten hoe vaak opnieuw aan te brengen.

Een ander onderscheid tussen parfumsterktes is hoe vaak je moet reapply. Dit is ook weer erg afhankelijk van de geurnoten, maar over het algemeen geldt dat hoe minder verdund de geur, hoe langer het zal duren en hoe minder vaak je opnieuw hoeft aan te brengen.

Variaties op de geur.

Terwijl parfummakers proberen een vergelijkbare geur te creëren voor alle sterktes, is het bijna onmogelijk om ze allemaal identiek te laten ruiken. Niet alleen zijn de hogere concentraties over het algemeen sterker, maar de verdunning kan er ook voor zorgen dat specifieke noten opvallen, waardoor het geurprofiel verandert.

Gerelateerde inhoud: Parfum aanbrengen om het langer mee te laten gaan