Waarom zijn sommige parfums en colognes zo duur?

’s Werelds duurste geuren hebben meestal ’s werelds zeldzaamste en duurste ingrediënten. Dit is echter niet altijd het geval en wanneer u een parfum of eau de cologne koopt, betaalt u misschien voor een van de weinige dingen:

Dit bericht kan affiliate links bevatten, wat betekent dat we een kleine commissie verdienen op aankopen via de links (zonder extra kosten voor u). Dit verandert onze mening niet, maar helpt wel om de site te ondersteunen. Bedankt!

1. Dure unieke ingrediënten en essentiële oliën

Sommige geuren bevatten zeldzame bloemblaadjes of de essentie van een zeldzame wortel of boom die moeilijk te verkrijgen zijn. Hetzelfde geldt voor de meeste essentiële oliën en hoe meer essentiële olie een parfum of eau de cologne bevat, hoe duurder het meestal is.

3 van ’s werelds duurste ingrediënten zijn:

rotsachtig strand

Ambergris op ~$5.000/kg
Een afscheiding geproduceerd in het spijsverteringsstelsel van sommige soorten potvissen. Deze stof heeft in het begin een “mariene fecale geur”, die later veroudert tot een zoete aardse geur. Naast de unieke geur wordt Ambergris ook gebruikt als fixeermiddel om de levensduur van een geur te verlengen.

houtsnippers

Oud bij ~$3,000/kg
Een donkere geurige hars uitgestoten als een verdedigingsmechanisme om schimmelinfectie op het duurste hout ter wereld uit te hongeren – de Agarwood-boom, afkomstig uit Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika. De Oud-noot is een muffe houtachtige, rijke geur die erg populair is in het Midden-Oosten. De kosten om de olie uit dit hars ingebedde hout te extraheren zijn zeer hoog vanwege de lage opbrengst van plantaardig materiaal, naast het langzame extractieproces dat zeer arbeidsintensief is.

Iris

Orris op ~$3.000/kg
Dit is de geur van de Iriswortel die doet denken aan de geur van viooltjes. Orris kan worden omschreven als zeepachtig, zoet, poederig, bloemig en aards. Extractie van de olie, ook bekend als orris boter kan drie tot vijf jaar duren als de wortel eerst moet drogen en rijpen. Vanwege het volume en de tijd die nodig is om de olie te produceren, wordt pure orris beschouwd als een van de meest gewaardeerde en dure ingrediënten bij het maken van parfums.

https://www.youtube.com/watch?v=1CRihg1X89A

2. Dure marketing / brandingprogramma’s om de geuren te lanceren

De duurste parfums komen van de meest exclusieve high-fashion merken. Sommige bedrijven geven miljoenen uit om een parfum op de markt te brengen en beroemdheden een bepaalde geur te laten onderschrijven.

3. Luxe, high-end verpakking

Parfumeurs weten dat er een unieke verpakking nodig is om een product te laten opvallen. En dit kan duur zijn, maar het is niet allemaal ijdelheid. High-end parfums gebruiken dikker glas in unieke vormen in plaats van dunne, voorraadflessen. Hierdoor worden ze steviger en beschermender voor het parfum. Evenzo is de dispenser en dop op goedkope parfums vaak plastic en slecht gemonteerd, wat betekent dat het sap wordt blootgesteld aan lucht die de geur geleidelijk zal veranderen. Bij high-end geuren wordt speciale zorg besteed om ervoor te zorgen dat de flessen luchtdicht zijn en de geuren behouden blijven.

4. Exclusiviteit

Natuurlijk is een deel van de prijs ook zelfopgelegd. Er is een cachewaarde in het ruiken als niemand anders en niet als de nieuwste in massa geproduceerde, designergeur om het winkelcentrum te raken. Geurliefhebbers zijn bereid om een premie te betalen voor zeldzame geuren. Voor niche parfumeurs is soms de exclusiviteit van de geur precies wat het zo wenselijk maakt.

aroma-aroma-wazig

Is het de moeite waard om meer te betalen voor niche- en luxe parfums?

Helaas voor ons is er geen manier om precies te vertellen waar wij als consumenten voor betalen.

Een belangrijke indicator zouden de ingrediënten zijn. De duurdere parfums zouden verschillende niveaus van geur hebben, d.w.z. topnoten, middennoten en basisnoten.

Lees ook:   Moschino Fresh Couture Eau de Toilette

5 Top dure vrouwenparfums die het waard zijn

Imitatieparfums zijn meestal goedkoper om te produceren omdat ze voornamelijk de topnoten van een geur repliceren. Probeer een nep na 3-6 uur met het echte ding te vergelijken, en het goedkope parfum kan slecht ruiken of helemaal geen geur hebben.

Evenzo kunnen goedkopere parfums die niet nep zijn, slechts een enkele noot of topnoot hebben. Als ze gemiddelde of basisnoten hebben, zullen ze niet zo aangenaam of verfijnd zijn als de duurdere geuren. Gemeenschappelijke basisnoten in duurdere geuren zijn patchouli, vanille, sandelhout of muskus die parfum zijn blijvende indruk geeft.

Merk op dat gewoon because een geur is prijzig betekent niet dat het noodzakelijkerwijs beter is dan een minder dure geur. Geen twee mensen ruiken dingen op dezelfde manier en geen twee parfums of colognes zullen hetzelfde ruiken op je huid als op een ander. Kies een geur die past bij je budget, huidgeur en je persoonlijkheid. Een geur heeft alles te maken met het brengen van je eigen uniekheid in een geur en het de jouwe maken!

Pin op Pinterest

dure parfums